Annons
Nyheter

Ny regering först nästa år

S-ledaren Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson får jul- och nyårshelgerna på sig för att komma framåt i regeringsfrågan.
Målet är att ha nästa statsministeromröstning den 16 januari.
Sverige • Publicerad 19 december 2018
Foto: Claudio Bresciani/TT

Helst skulle talmannen Andreas Norlén vilja att regeringsfrågan kan lösas före jul, men partiledarna har framfört till Norlén att de vill ha mer tid.

– De signaler jag fått av många av partiledarna är att man behöver den här tiden för de omprövningar och förhandlingar som krävs. Jag beklagar det, säger Norlén.

Annons

– Jag tror inte att partiledarna får så mycket julledighet faktiskt. Det kommer att få jobba hårt under de här dagarna.

”Ulf Kristersson och Stefan Löfven får var och en för sig försöka söka stöd”

Två statsministeromröstningar har redan misslyckats sedan valet i september, och ett sonderingsuppdrag ledde inte ens fram till omröstning.

– När vi nu står inför tredje omröstning vill jag helst se att den genomförs med en kandidat som kan bli vald, säger Andreas Norlén.

– Det är hög tid att Sverige får en regering.

Talmannen anser att Löfven och Kristersson ska ta ett särskilt ansvar och fundera på möjliga regeringsbildningar.

– Ulf Kristersson och Stefan Löfven får var och en för sig försöka söka stöd för sin kandidatur på det sätt de finner lämpligt, säger Andreas Norlén.

Han vill ha delrapporter av dem per telefon den 28 december och den 4 januari, en slutrapportering ska ske den 10 januari.

Måndagen den 14 januari ska en talmansrunda genomföras med alla partiledarna och talmannen kommer att presentera en statsministerkandidat. Målet är sedan att en statsministeromröstning ska kunna hållas den 16 januari. Misslyckas även den kommer en sista statsministeromröstning den 23 januari.

Efter fyra misslyckade försök måste talmannen utlysa extraval, som ska hållas inom tre månader. Eftersom val ska hållas på en söndag blir söndagen den 21 april det sista datum ett extra val kan hållas.

Sedan tidigare är det klart att EU-valet hålls den 26 maj. Talmannen tror att väljarna inte ser särskilt mycket fram emot både ett extra val och ett EU-val i vår.

– Jag tror att svenska folket skulle se negativt på att gå till valurnorna september 18, april 19 och maj 19, men det är inte så mycket jag kan göra åt det, säger Norlén.

TT
Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons