Annons
Nyheter

Hipsterskägg kan rädda hotad fuling

Vad har flatlusen gemensamt med jättepandan? Inte mycket. Den är inte gullig. Ingen vill ha den. Men precis som pandan hotas den av utrotning.
Det har fått den nederländske biologen Kees Moeliker att agera.
Djur (TT) • Publicerad 31 januari 2019
Kanske trivsamt för en flatlus. Arkivbild.
Kanske trivsamt för en flatlus. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Sedan brittiska forskare 2007 kopplade samtidens kalrakade intimmode till flatlusens tillbakagång har Moeliker, chef för Naturhistoriska museet i Rotterdam, engagerat sig för artens fortlevnad. För där skövling av bambuskogar hotar pandornas överlevnad, hotar skövlade underliv flatlössens existens.

Flatlöss sprider sig nästan uteslutande genom att människor har sex, då lössen tar chansen att hoppa från buske till buske.

Annons

– Könshåret är deras livsrum, deras biotop, säger Kees Moeliker till den tyska public service-kanalen Bayerische Rundfunk.

Sedan tio år samlar han flatlöss för att ha exemplar att ställa ut på museet. Det är inte Kees Moelikers första lite mer udda projekt, 2003 tilldelades han det alternativa vetenskapspriset Ignobel-priset för en studie om gräsänders sexvanor.

Utan avelsprogram och reservat finns det mycket lite som tyder på att den tre miljoner år gamla arten ska undvika utrotning. Men Kees Moeliker vet hur var och en av oss kan ta personligt ansvar.

– Inte raka sig, det är förstås nummer ett! Och sedan bör man ha sex med så många som möjligt.

Han ser också en möjlighet för flatlusen att anpassa sig till de nya förutsättningarna och hitta nya områden där den kan leva och frodas.

– På zoologiska museet i Hamburg hittade jag ett riktigt fint exemplar – i skäggstrån! Det exemplaret är från 1917, så det är förstås länge sedan, men det är möjligt att flatlöss älskar skägg. Och nu finns det en massa ungdomar med hipsterskägg! Det kan vara räddningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons