Yrket ystare är inte vad man kan tro, mycket är övervakning. Här Niclas Backendal framför rören där bland annat mjölken rinner.

Ystaren vakar över rörig värld

Herrljunga 2008-08-25 | Uppdaterad 2008-08-25

I det här yrket är noggrannhet och punktlighet viktiga egenskaper.


Inte längre för hand. Stora maskiner rör runt i massan.

Vd Marcus Jansson tillsammans med ystare Niclas Backendal övervakar ett vattenbad.

FAKTA

Gäsene Mejeri

Har funnit sedan 1931.
Räknas som Sveriges minsta mejeriförening ägd av 56 bönder, 47 av dem är mjölkleverantörer.
1950 hade föreningen 921 medlemmar, det högsta antalet.
Smör tillverkades fram till 1975.
1979 slogs rekord när 29 miljoner mjölk vägdes in
Jubileumsåret 2006 togs osten Gäsene Special fram, en 34 procentig ost.

Källa: ”Gäsene Mejeri, 75 år”


Förr utfördes många av uppgifterna för hand, i dag finns det maskiner som gör det tyngsta arbetet.

– Mycket handlar om övervakning, säger Niclas Backendal, en av åtta ystare på Gäsene mejeri.

För ett par veckor sedan skapades historia på Gäsene mejeri som då fick sin första kvinnliga ystare.
En av dem som arbetat länge är Sonja Andersson som har sin arbetsplats på kontoret.

– Så länge jag arbetat här har det mest varit män i mejeriet, säger hon.

Emma Bengtsson har arbetat i produktionen under några år och efter peppning av de andra ystarna har hon gått bredvid för att lära sig yrket.

– Det är ett ansvarsfullt arbete och jag är glad att vi kunnat ge Emma möjlighet till personlig utveckling, säger vd Marcus Jansson.

Yrket ystare är inte riktigt vad man kan tro. Den som har en romantiserad bild av någon som står och rör i stora kärl blir besviken.
Inne i Gäsene Mejeri syns mest blanka stålrör och slutna kärl.

– Det var förr ett tungt jobb, i dag är det mycket övervakning, säger Niclas Backendal.

Ystarna jobbar i skift och gör också andra arbetsuppgifter som paketering. Olika sorters ost kräver olika recept och Niclas säger att det är ungefär lika mycket arbete med alla sorter.

– Men fet ost tar lite mer tid.

Niclas har jobbat i omgångar på mejeriet och är ystare sedan 1990.
Det är helmjölk som används och mejeriet separerar själv grädden. Den mjölk som används till de olika ostarna måste ha rätt fetthalt.

– Det förändras snabbt, förr trodde vi framtiden var den magra tioprocentiga osten, i dag efterfrågas i stället fetare ost, säger Marcus Jansson.

När löpen tillsätts gör det att mjölken koagulerar. Att ysta betyder just att skilja ut ostämne ur mjölk. Lagringstid och fetthalt styr smaken. Ostarna kyls i kallt vatten och läggs sedan i saltlake för smaken.
Restmaterialet lämnas till grisbönder som foder, allt tas tillvara. Den som besöker mejeriet förses med skyddskläder från topp till tå och tre gånger om dagen diskas rör och maskiner.

– Det är otroligt viktigt med hygienen, säger Niclas Backendal.

I slutledet vakuumförpackas ostarna. Efter lagring körs en del ut till leverantörer och en del säljs i den egna affären.
Där finns det möjlighet att smaka osten som Niclas Backendal och hans kolleger tillverkar.




TV: "Hoppas att vi slipper den tidigare turbulensen"

Herrljunga [Uppdaterad 2014-09-03]

Hur ska Herrljunga agera för att bli 10 000 invånare till 2020? Det var ett ämne som diskuterades av kommunstyrelsens ordförande Mats Palm (S) och vice ordförande Christina Abrahamsson (M).

 


huvudnyheter just nu

Bildextra från Miljögalan

Borås [Uppdaterad i dag 19:05]

Se bilder från Miljögalan på Folkan! Foto: Lennart Magnusson.

Live-published photos and videos via Shootitlive



Dagens fråga

 

Ny regering

Hur vill du att den nya regeringen ska se ut?

Visa resultat





Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Val 2014

Intressanta röster från Sjuhärad om valen


Val 2014

Se valbilder med taggen #val2014 från hela Sverige!


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ansvaret som vilar på väljaren:

Vi är en priviligerad nation. Vilket ansvar medför det? Det är också en aspekt att ta med sig in i vallokalen.

Lars Näslund, politisk redaktör

Om valet och kvalet:

Förutom ett nytt blixtkrig om kärnkraften får väl Den Stora Slutdebatten i SVT i går kväll beskrivas som rena fredagsmyset.

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Malmö FF i Champions League:

"Någon hade räknat ut att Juventus elva är värd 133 gånger mer än Malmö. Det är illustrativa fakta från den fotbollsvärld som utvecklats på ett närmast absurt vis."

Lena Kvist, kulturchef

Tips om ny teaterchef:

"Han sätter upp underbart galen politisk teater."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Allt går att ladda ner:

"Jag målade upp bilder i mitt huvud av scener, replikskiften, hemliga kyssar. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 300 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.