Våldet i Malmö angår alla – från Boden till Borås

Mikael Hermansson 2012-02-18 | Uppdaterad 2012-02-18

Kontrasten mellan fredagens debatt i riksdagen och gatumanifestation mot våldet i Malmö är påtaglig. Men båda är uttryck för det allvar som frågan om hur samhället ska hantera utanförskap och brottslighet rymmer.All debatt är bra, och debatt om akuta samhällsproblem är nödvändig. Men en extra riksdagsdebatt om gatuvåld och gängkriminalitet i landets tredje största stad kan lätt förvandlas till något negativt.

Om det som i grunden är ett socialt problem reduceras till att bli en partipolariserad fråga om brott och straff, är risken överhängande att förtroendet för de folkvalda minskar. Och minskat förtroende för lagstiftarna, i en tid då det finns en växande rädsla för ökad brottslighet i samhället, är det sista som våra folkvalda vill och kan leva med.

Att en enskild stad blir föremål för en alldeles egen debatt visar visserligen på allvaret, men riskerar ändå att faktiskt förminska allvarets vidd. Ty det som händer i Malmö angår hela Sverige, från Boden till Borås. Samma problematik gör sig gällande överallt, om än i varierande omfattning.

Men visst, situationen i Malmö med omnejd har blivit extrem på kort tid. Det som gör att Skånemetropolen utmärker sig, och därmed kvalificerat sig för att hamna längst upp på löpsedlarna, är dels de många ouppklarade morden, dels den serieskytt som mördade invandrare i staden. Lägg till föreställningar om en omfattande gängkriminalitet som tycks härja i stort sett ostört, och bilden av ”Brottsplats Malmö” blir tydlig.

Sann eller falsk – oavsett vilket sitter den bilden som fastbränd på den kollektiva svenska näthinnan.

Den fråga som inte ställdes under gårdagens debatt var den om huruvida bilden av våldets Malmö i själva verket skymmer de verkliga problemen. Allt handlar inte om gängkriminalitet. Bakom morden, och bakom alla reportage om laglöst land på Rasmusgatan till stenkastningen mot polis och brandkår i Rosengård, ståtar tröstlöshetens treenighet – trångboddheten, arbetslösheten och hopplösheten.

Men enigheten bland riksdagspartiernas representanter som debatterade handlade om vapnen, inte samhällsanalysen.
Malmöpolitikern Montaser Eneim (M), däremot, svarade härom veckan så här: ”Inga bestämmelser i världen kan stoppa kriminaliteten om inte de bakomliggande orsakerna undanröjs lokalt. Lågkonjunkturen har sänkt tillväxten och arbetslösheten stiger, vilket drabbar de svagaste i samhället hårdast. Därför är kampen mot kriminaliteten i Malmö också kampen mot utanförskapet i Malmö.”

Den fråga som manifestationen i Malmö ställde igår var: Vad händer nu? Den fråga som politikerna hittills har ställt är: Vem bär ansvaret?

Motsättningen mellan dessa perspektiv påverkar även den förtroendefrågan. Justitieminister Beatrice Ask (M) och kommunalrådet Ilmar Reepalu (M) har skyllt på varandra. Likafullt är de fjättrade vid varandra.

Ask får vackert ta ansvaret för lagstiftningsdelen av problemet. Reepalu för vad det socialdemokratiska styret i Malmö underlåtit att göra för att minska de sociala spänningarna i staden.

Men om Malmös verkliga problem består i mer än bara gäng och skottlossning, torde också ansvarsfrågan sträcka sig längre än så. De som politiskt ansvarat för hur de senaste 20 årens arbetsmarknad, integration, utbildning, bostäder och social omsorg har fungerat, får vackert finna sig i att dela den bördan.

BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Veckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat
Om peniskuppen: "Liten del i ett stort konstverk"

Kultur&Nöje [Uppdaterad i dag 13:51]

En jättepenis riktad mot Sverigedemokraternas reklamskylt. BT räknar ner årets mest lästa artiklar. Läs mer

 

graffiti

Är Carolina Falkholts tilltag okej?

Visa resultat
Mikael Hermansson
ledarskribent.
Född 1958 i Göteborg. Bor i Borås. Har varit journalist i närmare 30 år varav de senaste 23 åren på Borås Tidning. Skriver ledare och krönikor om högt och lågt i dagspolitiken. Har ett gott öga till arbetsmarknadsfrågor, integration och allt som gör vårt samhälle hållbart och solidariskt.

Läs också Ledarbloggen!

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
Telefon: 033-700 07 17Senaste nytt från Sjuhärad

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter