De rödgröna lär få arbeta väldigt hårt

Mikael Hermansson 2012-02-11 | Uppdaterad 2012-02-11

Borås stads politiker har fastnat i ett dilemma. Man vill lägga ned små skolor för att få loss pengar till att satsa på skolan. Frågan är om den ekvationen blir begriplig.Visst kan dagens styrande gömma sig bakom att förslaget bara är en tjänstemannaprodukt. Men problemet med att göra så är att det i Borås inte finns något som heter ”bara en tjänstemannaprodukt”. Politikerna är på ett eller annat sätt ständigt närvarande bakom allt som tas fram i Stadshuset.

Och visst kan man delvis skylla på tidigare majoriteters oförmåga att i tid anpassa volymen i skolan till elevunderlaget. Men dessa ursäkter lär knappast räcka långt. Inte minst om de rödgröna nu vill att alla partier ska vara med och bära bördan tillsammans, som framtagandet av den tänkta skolplanen faktiskt innebär.

Av reaktionerna på BT:s avslöjande igår att döma, torde den rödgröna styrande minoriteten få jobba riktigt hårt för att övertyga de föräldrar som kommer att drabbas av skolnedläggningarna om att den föreslagna lösningen är rimlig.

* För det första så har tonläget i skoldebatten under många år handlat om just resurser. Dagens styrande var gårdagens opposition, och i den rollen jagade man den då sittande sexpartimajoriteten för att man inte satsade tillräckligt på skolan. Väl vid makten har man haft mycket svårt att leva upp till sin höga retorik.

* För det andra så lägger planerna på skolnedläggningar för att kompensera för höga lokalkostnader mer grundläggande intressemotsättningar i dagen. Ty där politiker ser dyr drift och ineffektivt utnyttjande av resurser, ser föräldrar närhet och god skolmiljö.

Vem ska oroliga föräldrar lyssna på idag? Kommunalrådet Lena Palméns (S) ord om att ”… vi skall inte stänga skolor bara för att spara pengar om vi vet att allt fungerar bra”? Eller kommundelsnämnd Västers ordförande Lennart Andreasson (V) när han säger att de rödgröna ”… vill använda pengarna maximalt och vi har den ekonomi vi har.”

Ekonomiska skäl talar dock för att det faktiskt är rimligt att slå samman mindre enheter till större och sedan försöka avyttra de som blir över. Borås stads politiker är inte ensamma om detta dilemma. Just nu pågår liknande diskussionen landet över på grund av minskande barnkullar, krav på standardhöjning i skolan och därmed högre kostnadsläge.

Klarar politikerna inte av att stå emot opinionstrycket mot nedläggningarna fastnar man i ett nytt dilemma. Det är svårt att finna alternativa funktioner för en halv eller kvarts skola på den öppna marknaden.

Den enda givna aktören som möjligtvis skulle kunna vara intresserade av en hel eller halv skola torde vara friskolorna.

Frågan är vilket pris dagens rödgröna styre anser är högst? Den folkliga vreden efter att ha lagt ner ett antal mindre skolor, eller att bita i det sura äpplet och bjuda ut kommunala skolor till andra fristående aktörer?BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Nu: Plan har kraschat

116 personer fanns ombord – 50 av dem franska medborgare

Nyheter [Uppdaterad i dag 16:05]

Ett passagerarplan från det nationella flygbolaget Air Algérie har kraschat på väg mot Alger Läs mer


19.00: Live från torget

Borås [Uppdaterad i dag 15:59]

Inte på plats i centrum? Ingen fara, nu kan du följa hela sommartorsdagen via vår live-tv. OBS! Sändningen börjar klockan 19.

 


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveLindéns kritik: Förståeligt att Åsa Linderborg har semester

Blogg [Uppdaterad i dag 13:18]

"Allra tystat är Aftonbladet kultur och dess chef Åsa Linderborg. Men det är också förståligt då hon tidigare med sin ”tredje ståndpunkt” lät som de som en gång försvarade Sovjetunionen", skriver BT:s ledarskribent David Lindén på ledarbloggen i dag. Klicka på länken och läs hela inlägget.


Mikael Hermansson
ledarskribent.
Född 1958 i Göteborg. Bor i Borås. Har varit journalist i närmare 30 år varav de senaste 23 åren på Borås Tidning. Skriver ledare och krönikor om högt och lågt i dagspolitiken. Har ett gott öga till arbetsmarknadsfrågor, integration och allt som gör vårt samhälle hållbart och solidariskt.

Läs också Ledarbloggen!

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
Telefon: 033-700 07 17Senaste nytt från Sjuhärad

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.