Datalagring är en fråga om ålder och förtroende

Mikael Hermansson 2012-03-21 | Uppdaterad 2012-03-21

Det är sällan politikens nya konfliktlinjer blir så tydliga som i frågan om datalagringsdirektivet. Glöm vänster-högerdimensionen för ett ögonblick. Nu är det spänningen mellan säkerhet och nätets frihet som gäller.På ytan ser dagens debatt och beslut i riksdagen ut att handla om ett EU-direktiv om lagring av uppgifter i data- och teletrafik för brottsbekämpande ändamål. Syftet är att kunna avslöja, utreda och åtala för allvarliga brott.

Men direktivets natur och effekter kan tolkas i rakt motsatt riktning. Ambitionen att ge brottsbekämpare i Sverige och i andra EU-länder relevanta redskap i en interaktiv och gränslös nätvärld, kan framstå som ett hot mot friheten och mot den personliga integriteten.

För den som större delen av sitt liv skickat brev med snigelpost och ringt lokalsamtal i sin fasta telefon, ter sig striden om datalagringsdirektivet som en ickefråga. Men för många som dagligen mejlar, messar, twittrar, bloggar och facebookar är det just här som frontlinjen går.

Integritet slår säkerhet sju dagar i veckan, i alla fall om du är mellan 15 och 29 år. Men befinner du dig mellan 30 och 60 år, är du långt ifrån lika övertygad. Och är du över 60 är det säkerhet som gäller först och främst.

Uppgifterna om generationsgapet är hämtade från SOM-institutets Svensk höst, som kom ut 2009. Då handlade det om hur medborgarna såg på den så kallade FRA-lagen, som även den handlade om myndigheters rätt att övervaka nätet och annan gränslös kommunikation. Men det finns inga skäl till att misstänka att opinionen skulle se annorlunda ut när det gäller dagens datalagringsdirektiv.

Sällan har en politisk konfliktlinje så tydligt präglats av generationsmotsättningar. Men det finns ytterligare en dimension som är påtaglig när det gäller datalagringsdirektivet, och den handlar om förtroendet för politiker. De som litar på politikerna tenderar att ha större förståelse för säkerhetsargumentet, medan de som känner större tveksamhet återfinns på motståndarsidan.

Dessa dimensioner går igen i Piratpartiets framgångar. FRA-lagen och debatten om att legalisera nedladdning gav det lila partiet tillräckligt många röster för att på första försöket hamna i EU-parlamentet.

Dagens riksdagsbeslut lär i alla fall i det korta perspektivet inte få så radikala konsekvenser. Trots att den kommunikationsteknologiska utvecklingen rymmer tillräcklig sprängkraft för att rita om det politiska landskapet flera gånger om.

Men det är långt ifrån säkert att det är just datalagringsdirektivet som utgör den antändande gnistan.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: "Vänstern och SD är inga alternativ"

Borås [Uppdaterad i går 22:21]

BT har träffat kommunalråden Ulf Olsson (S) och Annette Carlsson (M).

 


Mikael Hermansson
ledarskribent.
Född 1958 i Göteborg. Bor i Borås. Har varit journalist i närmare 30 år varav de senaste 23 åren på Borås Tidning. Skriver ledare och krönikor om högt och lågt i dagspolitiken. Har ett gott öga till arbetsmarknadsfrågor, integration och allt som gör vårt samhälle hållbart och solidariskt.

Läs också Ledarbloggen!

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
Telefon: 033-700 07 17Senaste nytt från Sjuhärad

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter