Magdalena Andersson presenterar Socialdemokraterna vårbudgetmotion.

Dagen då S inte satte ner foten

Mikael Hermansson 2012-05-02 | Uppdaterad 2012-05-02

Detta var dagen då beskeden skulle komma. Men det Magdalena Andersson var tydligast med var att de nya Socialdemokraterna ännu inte är beredda att sätta ner foten i många av sina mest angelägna frågor.


LäS MER


Var det inte idag som foten skulle sättas ned?

– Visst. Så har det låtit när partiordförande Löfven och den ekonomiskpolitiska talespersonen öppnat munnen under vintern och våren. Men så värst mycket nya besked, det blev det inte. I alla fall inte av den arten att de skulle motsvara den nyfikenhet och haussning som media har bjudit partiet på.

En besvikelse alltså?

– Nja. Magdalena Andersson sa ju något i alla fall. Det har varit en tystnadens tillväxt i opinionen allt sedan Stefan Löfven tog över. Men nog känns det snopet att partiet inte tog tillfället i akt och klippte till lite hårdare och mer precist.

Men ligger det inte i vårbudgettänkandets natur att inte vara så precis?

– Absolut. Men i dagens läge, och efter det att Socialdemokraterna så tydligt kritiserat regeringen för fantasilöshet och handlingsförlamning, så borde man kanske haft lite mer att komma med. Det mesta var känt, en hel del fanns redan på plats i Håkan Juholts höstbudget.

Mer konkret, om vad var Magdalena Andersson ovillig att ge besked?

– Vare sig när det gällde ett förslag om sysselsättningspolitiskt ramverk eller ett investeringsmål – som bara för några månader sedan stod högt upp på partiets dagordning – var hon beredd att säga något annat än ”tentativt”, som hon uttryckte det. Inte heller frågan om riskkapitalavdrag lyfte utöver det övergripande formulerade.

Mer konkret, om vad var hon konkret?

– Det fanns dock ett antal lite mer konkreta besked, som när det gäller skattekredit för socialbidragstagare som tar extraknäck, traineeutbildning för unga som har gymnasiekompetens och utbildningsvikariat. Men på frågor om hur dessa var tänkta att fungera i praktiken, och hur man ska undvika undanträngningseffekter som medför att ”riktiga jobb” inte tillsätts, svarade Andersson inte.

Vad vill Socialdemokraterna med arbetslösheten?

– Att den ska minska. Men det är svårt att ta på vilka konkreta och på förhand mätbara effekter förslagen får. Om 17.000 unga arbetslösa utan gymnasium väljer att teckna utbildningskontrakt kostar det drygt två miljarder. Men hur många av dessa som bryter sina kontrakt, eller som misslyckas, det går inte att kalkylera in på förhand. Och om Socialdemokraterna avser att införa skolplikt för denna grupp av unga, innebär det då i förlängningen att man kan tänka sig göra hela gymnasieskolan obligatorisk? På det hela taget var det nog så att det stora greppet för att få ner arbetslösheten handlade om att få till ett bättre företagsklimat. Vilket inte torde vara något som ger omedelbar effekt, utan som snarare verkar indirekt.

En nationell strategi för innovationshantering?

– Smart tänkt. Men riskabelt. Den dag en innovation ska ut på marknaden kommer statens inblandning att synas på prislappen. Så risken är påtaglig att man genom att skapa en marknad där staten utgör kraften, också påverkar den marknad där innovationen ska omsättas i jobb och löner.

Räcker det här?

– För vad? För att ge Löfvens nya socialdemokrater fortsatt lyft i opinionen? Oklart, men det kanske inte blir lika lätt framöver att nå upp till de högre procenthöjderna.

Om det vore val idag, vad hade hänt då?

– Det är inte val i dag, så frågan är hypotetisk. Men Magdalena Andersson har allt att vinna på att bli mer politiker och mindre deltagare på ett forskningsseminarium. Att agera ”ickepolitiker” för att vinna respekt för sina djupa ekonomiska kunskaper och sitt ansvarstagande handlag, för det krävs mer. Så lätt går det inte att göra en Anders Borg.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Mikael Hermansson
ledarskribent.
Född 1958 i Göteborg. Bor i Borås. Har varit journalist i närmare 30 år varav de senaste 23 åren på Borås Tidning. Skriver ledare och krönikor om högt och lågt i dagspolitiken. Har ett gott öga till arbetsmarknadsfrågor, integration och allt som gör vårt samhälle hållbart och solidariskt.

Läs också Ledarbloggen!

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
Telefon: 033-700 07 17Senaste nytt från Sjuhärad

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter