Kent Persson tar över som Moderaternas partisekreterare efter Sofia Arkelsten, som slutar med omedelbar verkan.

”Tempohöjare” ser alliansen i blått

Mikael Hermansson 2012-04-21 | Uppdaterad 2012-04-21

Ingen regeringsombildning, men väl en ny partisekreterare. Kanske är det så som Fredrik Reinfeldt ska förändra bilden av en alliansregering i kläm.Först som sist, att Sofia Arkelsten försvinner utan ett ord till förklaring, spär på bilden av att det funnits stort missnöje med henne inom partiet. Det är inte bara hon själv som anser att hon behöver ”förändring i sitt liv”.

Arkelstens framtoning har inte gjort det lättare att sälja in budskapet att Moderaterna vill vara det nya arbetarpartiet. Kent Persson, däremot, ger med sitt svampplockade och sin hemvist i lokalpolitiken andra möjligheter.

Han talar gärna om jobbpolitik. Och onekligen ger han ett energiskt intryck. Men för att göra den ”tempoökning” som Fredrik Reinfeldt önskar sig, krävs det mer än att se pigg ut och tala länge i fullmäktige i Örebro.

Tydlighet är ett sådant krav. En sak är att vara tydlig om Moderaterna, en annan att tala för alliansen. Även om M är störst är partiet inte ensamt om framgångarna. Det var borgerlig enighet som skapade förutsättningar för valvinsten 2006, inte bara att det stora blå blev mer brandgult.

Men på sin blogg skriver Kent Persson den 9 april i år att ”Ska Alliansen kunna vinna ett tredje val på raken krävs nu gemensamt agerande av hela Alliansen. Det finns inga genvägar i politik, bara hårt arbete. Ska Alliansen kunna ge svaren på hur jobben ska bli fler, hur företagen ska kunna växa och välfärden utvecklas krävs nu ett gemensamt arbete.”

Vilket kan läsas som sådant som en partisekreterare ska säga, lite lagom hetsiga hejaramsor för att få upp temperaturen. Men samma rader kan också läsas som en uppmaning till småpartierna inom alliansen att skärpa till sig.

Särskilt tydlig blir Perssons passning när man sedan konstaterar att den jobbpolitik han anser att alliansen ska vinna valet på, också är Moderaternas. Det är genom att uppgradera synen på värdet av att ha ett jobb, och på näringspolitiska reformer som nya jobb skapas. Men den nye partisekreteraren nämner inte med ett ord att såväl C som FP och KD också ser en reformering av arbetsrätten som en framgångsväg, eller för den delen sänkta ingångslöner för unga.

Alldeles uppenbart blir han Moderaternas partisekreterare. Men om målet är att få fart på alliansen torde Kent Persson också få öva upp andra egenskaper än sitt långtalande.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Mikael Hermansson
ledarskribent.
Född 1958 i Göteborg. Bor i Borås. Har varit journalist i närmare 30 år varav de senaste 23 åren på Borås Tidning. Skriver ledare och krönikor om högt och lågt i dagspolitiken. Har ett gott öga till arbetsmarknadsfrågor, integration och allt som gör vårt samhälle hållbart och solidariskt.

Läs också Ledarbloggen!

Mikael Hermansson, ledarskribent
mikael.hermansson@bt.se
Telefon: 033-700 07 17Senaste nytt från Sjuhärad

Mest läst på bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om borgerligheten i Borås:

"Carlson och Hjalmarsson borde helt enkelt kliva åt sidan. Väljarna vill det, som sagt. I BT 20/9 berättade vi att andranamnen i M och FP, Ulf Sjösten och Anna Svalander, fick betydligt fler personkryss än de som var etta på respektive lista, alltså Carlson och Hjalmarsson."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om värnplikten:

"Det var fel av Alliansen att i praktiken avskaffa värnplikten. Inte bara för försvarets skull, utan för hela samhällsbyggets – för ungdomarnas egen skull. Det är dags att återuppväcka den, i en ny, mer begåvad form."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Sveriges främsta damlandslag:

"Sveriges kanske vassaste damlandslag misslyckades i Sotji–OS. Nu har våra alpina tjejer vallat om."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.