Annons
Nyheter

Hård kritik mot moderat partikultur

Den moderata partikulturen i riksdagen bygger på tystnad och lydnad. Självständiga ledamöter möts av utskällning av partiledaren Fredrik Reinfeldt inför hela gruppen.
Nyheter • Publicerad 28 november 2011
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Det är Anne-Marie Pålsson som skrivit boken Knapptryckarkompaniet. Den skildrar Pålssons erfarenheter som ledamot för Moderaterna under två mandatperioder, 2002–2010.

Det är en mycket pessimistisk skildring av en partikultur som sägs präglas av makt och misstänksamhet.

Annons

"Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon. Något utrymme för självständiga ledamöter finns inte, anser hon.

– Särskilt inte om man representerar regeringsmakten, då är det utrymmet i stort sett obefintligt, säger hon till TT.

Osminkad bild av Reinfeldt

Bilden av partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt är inte smickrande. Hon beskriver ett tillfälle när den moderata riksdagsgruppen försökte hävda sin mening i samband med beslutet om FRA-lagen:

Då möttes den av statsministerns ord: "Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat", hävdar Anne-Marie Pålsson att Fredrik Reinfeldt ska ha sagt.

Det står i viss kontrast till bilden utåt av den lyssnande och lugna Reinfeldt.

Rent machiavelliskt

– Som politiker gäller det ju att kunna vara av dubbelnatur. Du måste utåt kunna framstå som en god och lyssnande, klok människa och samtidigt kunna vara skoningslös när så krävs, det är rent machiavelliskt, säger Anne-Marie Pålsson.

– Han har ju själv beskrivit hur han blev tillrättavisad av Carl Bildt som ung riksdagsledamot. Han vet hur det är och har lärt sig av Carl Bildt.

Anne-Marie Pålsson beskriver hur Reinfeldts ord gjorde henne bedrövad. "Det jag misstänkt länge och det som många hävdat – att vi bara är ett lydigt transportkompani – fick jag nu svart på vitt på av min egen partiledare."

Annons

Många i gruppen gav uttryck för sin besvikelse. "Det var som om förtrollningen hade brutits, och efter det handlade det bara om att stålsätta sig mot nya maktuttryck från partiledarens sida", skriver hon.

Fredrik Reinfeldt har avböjt att kommentera boken.

Anne-Marie Pålsson är född 1951.

Hon är nationalekonom och har skrivit en avhandling om kapitalmarknadsregleringar som ekonomiskt styrinstrument.

Hon har arbetat som forskare och lärare vid Lunds universitet.

Hon satt i riksdagen för Moderaterna 2002–2010.

Hon har gjort sig känd som den som "uppfann" rut-avdraget.

2011 lämnade hon Moderaterna i protest mot partiets ovilja att lagstifta om redovisning av partibidrag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons