Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt drograttfull smet efter olycka och sparkade polis.

Sjuhärad

Bilföraren ska först ha krockat med något vid Knalleland och sedan åkt vidare mot centrala Borås utan att stanna. Polisen larmades klockan 00.29 på natten till måndagen. Anmälaren ska ha kört efter bilen.

En polispatrull kunde sedan stoppa föraren i centrum. Kvinna som körde, som är i 30-årsåldern, misstänks nu för drograttfylleri, narkotikainnehav och smitning från trafikolycka.

Men det slutade inte där. Hon ska även ha gett sig på två poliser vid stoppet.

– De är två i patrullen. Den ena fick minst en spark på sig och den andra försökte hon sparka, säger Sebastian Birgersson, stationsbefäl vid Boråspolisen.

I det fallet misstänks kvinnan därför även för våld mot tjänsteman samt försök till våld mot tjänsteman. Ingen av poliserna ska ha behövt vård initialt.

Kvinnan fick lämna blodprov på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och omhändertogs för fylleri av polisen.

– Hon sitter hos oss för tillnyktring och ska höras här på morgonkvisten så får vi se, säger Birgersson klockan 05.

Tidigare på söndagskvällen, strax efter klockan 23, stoppades en man i 20-årsåldern som körde bil på Hässleholmen. Han misstänks för drograttfylleri, narkotikainnehav samt olovlig körning.

Sverige

Tre män har anhållits för grovt rån. På söndagskvällen ska en man och en kvinna ha rånats i en lägenhet på Norrliden i Kalmar.

Det var vid 19-tiden som flera polispatruller skickades till bostaden. Tre män kunde gripas.

– De blev gripna på plats, de försökte fly springandes och då greps de i direkt anslutning till brottsplatsen, säger Daniel Lundh, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Männen anhölls senare av åklagare och misstänks för grovt rån.

– Det rubriceras som grovt rån eftersom det är vapen inblandade, skjutvapen, säger Lundh.

De anhållna männen är i 20-, 30- respektive 35-årsåldern och är enligt polisen inte hemmahörande i Kalmar län.

Inledningsvis är det oklart om något stals vid händelsen.

– Lägenheten är avspärrad i väntan på teknisk undersökning under måndagen, säger Daniel Lundh vid klockan 02.

Ett Norwegianplan på väg från Teneriffa till Arlanda har tvingats landa i franska Brest. Orsaken var enligt bolagets presstjänst att piloterna fått indikation om ett tekniskt fel, rapporterar Expressen.

Swedavia, som driver Arlanda flygplats, bekräftar för TT att det handlar om ett plan som skulle ha landat klockan 23.40 på söndagen.

– Det jag kan säga är att planet har landat i Brest för en teknisk kontroll och att det var en helt vanlig landning, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

Det fanns sent på kvällen ingen prognos för när resenärerna skulle kunna flyga vidare mot Arlanda. Det var inte heller klarlagt vad som tvingade planet att landa. (TT)

Vid 01.30-tiden larmades det om en explosion i Helsingborg.

– Vi har skickat dit nationella bombsektionen och våra egna tekniker. Det är materiella skador på en fasad och entré, säger Andreas Hulting, vakthavande befäl vid polisen region Skåne.

Enligt Helsingborgs Dagblad är det ett gym som har drabbats. Inga personer har skadats. Polisen rubricerar händelsen som grov skadegörelse. (TT)

Världen

Under nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Hongkong har polis skjutit en demonstrant i bröstet.

Bilder som sändes live på Facebook visar hur en polis försöker gripa en person, varpå en annan demonstrant rusar fram och då träffas av minst ett skott. Ytterligare en demonstrant föll till marken efter att skott hörts, det är oklart om denne träffats av kulor.

I fredags avled en student efter sammandrabbningar med polis förra helgen. (TT)

Att bilda regering i Spanien ser ut att bli ännu svårare efter söndagens nyval än efter valet i våras. Inget block är i närheten av egen majoritet. Den socialdemokratiske ledaren hoppas på nyfunnen kompromissvilja.

Socialdemokratiska PSOE blir, precis som i april, klart största parti, med preliminärt 120 mandat av de 350 i underhuset – kongressen – i Madrid. Men partiet backar tre mandat, och hamnar även ihop med närmast tänkbara allierade på vänstersidan på 158 mandat – en bra bit från de 176 platser som krävs för majoritet.

Å andra sidan får högersidan bara ihop 152 mandat, rapporterar mediebolaget RTVE. Det traditionellt stora konservativa partiet PP stärks, men tappar samtidigt röster ännu längre högerut. Medan PP går från 66 mandat i april till 88 nu mer än fördubblas högerextrema Vox, från 24 till 52 mandat. Samtidigt kollapsar högerliberala Ciudadanos från 57 till 10 mandat.

PSOE:s ledare Pedro Sánchez har efter valet i april misslyckats med att skrapa ihop stöd till en regering. Nu får han ännu svårare, men kan samtidigt hoppas på mer kompromissvillighet för att hålla extremhögern stången.

– Vi vänder oss till alla politiska partier, utom de som arbetar emot samexistens och göder hatet, sade han under valnatten. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.