Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Flera personer slog larm om en hög smäll på Sjöbo i Borås sent på lördagskvällen.

I Göteborg detonerade en sprängladdning i ett område med flerfamiljshus.

Sjuhärad

Räddningstjänst och polis larmades ut till Sjöbo vid 22.45-tiden sedan en explosion ska ha hörts över området. Vad som orsakade smällen är dock oklart.

– Det är ganska många som ringt in, vi har varit ute med ett antal patruller men inte hittat något. Min gissning är att det handlade om någon form av banger, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl hos polisen i region Väst.

Vid 01.30-tiden larmades räddningstjänsten till en adress i Skene med anledning av en brand utomhus. Det visade sig handla om ett parasoll på en uteplats som brunnit.

– När vi kom fram hade grannar släckt branden, säger Tommy Lieback, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Sverige

En sprängladdning har detonerat i ett område med flerfamiljshus i Angered. Men smällen skedde en bit från bostäderna, och polisen ser bara smärre materiella skador.

– Det är utomhus, utanför själva fastigheten, i ett litet område med parkeringsplatser och annat, som explosionen sker, säger vakthavande polisbefäl Morten Gunneng.

– Det är ytterst oklart vad det var riktat mot.

– Det som tagit störst skada är ett förråd.

Gunneng berättar att nationella bombskyddet är på plats för att bedöma händelsen.

Inga personskador rapporteras, och intilliggande bostadsfastigheter omfattas inte av polisens avspärrningar. (TT)

En ung man i Västervik har åtalats för grov narkotikasmuggling. Åklagaren kallar verksamheten yrkesmässig, med hänvisning till mängder av sparade sms från kunder.

Upprinnelsen var ett paket som en knarkhund i Danmark fick korn på i juli, skriver Västerviks-Tidningen. Det visade sig innehålla uppemot ett kilo amfetamin. När polisen följde paketets fortsatta väg hämtades det ut av mannen i Västervik, som sedan greps.

Mannen hävdar att han är oskyldig. (TT)

Världen

Efter lördagens jordskalv i Albanien väcktes invånarna av ett efterskalv tidigt under natten till söndag.

Nattens skalv, med magnituden 4,8, hade sitt centrum bara någon mil från turistorten Durrës. Resebyrån Apollo uppger för TT att inga av deras resenärer har skadats i skalvet.

Sammanlagt ett hundratal personer har vårdats för skador, majoriteten lindriga, efter de båda skalven, ingen allvarligt. Ett antal hus ska dock ha fått rejäla skador. (TT)

Isbrytaren Polarstern är nu på väg nordösterut genom Barents hav, i historiens största polarexpedition.

Fartyget med forskare från ett 20-tal länder, däribland Sverige, lämnade Tromsø i fredags kväll. Av en webbuppdatering framgår att man passerat Norges nordspets, vädret beskrivs som bra.

I två veckor håller man full fart genom Barents hav och Karahavet, för att nå centrala Arktis. Där väntas Polarstern frysa fast medan forskning pågår i ett år. (TT)