Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två rattfyllerier i Borås under natten.
Publicerad 14 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Boråspolisen har under nattimmarna mot lördagen stoppat två misstänkt rattfulla bilförare i Borås.

Det första stoppet gjordes i centrum vid klockan 01.14. En man i 45-årsåldern ska ha visat sig ha 1,3 promille alkohol i blodet och han misstänks nu för grovt rattfylleri.

Annons

Drygt två timmar senare, vid klockan 03.25, stoppade polis en man i 20-årsåldern som körde bil på Trandared. Han ska ha haft 0,7 promille alkohol i blodet och misstänks nu för rattfylleri.

Sverige

Strax före klockan 23.30 larmades polisen om att två personer knivhuggits utomhus på Skranta i Karlskoga.

Det var den ene av de två männen som ringde polisen och berättade att han och hans kompis var skadade. Även vittnen ska ha hört av sig till polisen om händelsen.

– De är talbara och vid medvetande båda två och förda till USÖ i Örebro för vård, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, inledningsvis.

En av dem ska vara allvarligt skadad.

Polis har spärrat av en misstänkt brottsplats samt platsen där männen hittades.

– Tekniker är på våg till platsen för att säkra spår. Målsägande är inte hörda än. Så fort de är färdigvårdade ska vi hålla förhör och se vart det leder, säger Gustavsson strax före klockan 01.30.

Brottsrubriceringen är försök till mord alternativt grov misshandel.

De skadade männen är i 20-årsåldern. De ska senare ha kunnat förhöras.

Ingen person är misstänkt klockan 04.30. Då pågår den tekniska undersökningen på brottsplatsen och på platsen där männen hittades.

Annons

Polisen har under natten till lördagen knackat dörr och hållit vittnesförhör.

En person har förts till sjukhus efter en explosion i centrala i Lund, rapporterar flera medier.

– Ambulans har varit på plats och en person har avförts till sjukhus, säger Mia Lorén på SOS Alarm, till SVT Nyheter Skåne.

Flera personer larmade vid 02.40 om en kraftig smäll. Räddningstjänsten uppger för Aftonbladet att explosionen inträffade i ett tvåvåningshus med butiker i gatuplan och bostäder ovanför.

– Vi fokuserade på att undersöka skadorna på huset och eventuell rasrisk. Största skadorna är på en livsmedelsbutik, dörr och fönster har blåsts ut. Det har även uppstått en vattenläcka i byggnaden. Vi stängde av vattnet ute i gatan, i samråd med polisen ville vi inte gå in i byggnaden, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisens bombgrupp undersöker platsen. (TT)

Älvsborgsbron i Göteborg stängdes vid midnatt i riktning mot Hisingen då en kranbil hade vält, rapporterar Sveriges Radios trafikredaktion.

Bärgningen tog omkring en timma och när bron öppnades igen var det långa köer.

Man räknar dessutom med förseningar i busstrafiken i Göteborg på grund av olyckan. (TT)

Världen

Bulgariens rättsvårdande myndigheter har sprängt en misstänkt kriminell organisation som ska ha rekryterat fattiga personer och fått dem att sälja sina njurar för transplantation.

Annons

Transplantationerna utfördes i Turkiet med förfalskade handlingar där det stod att donator och mottagare var nära släkt, enligt åklagare. Minst fem transplantationer har genomförts sedan februari.

Tre män och en kvinna åtalas för den misstänkta handeln. (TT)

Kenya blev på fredagen världens tredje land att rutinmässigt vaccinera spädbarn mot malaria.

Det rör sig om ett pilotprogram där vaccinet införs gradvis i några av de svårast drabbade områdena i landet.

"Det är en spännande tid för Kenya när vi rullar ut det här vaccinet i delar av landet där bördan av malaria är som högst", säger hälsominister Sicily Kariuki i ett uttalande.

Vaccinet riktar in sig på den dödligaste och vanligaste formen av malaria, där barn under fem år står för två tredjedelar av alla globala dödsfall från den myggburna sjukdomen. 120 000 barn beräknas få vaccinet, som tas samtidigt som andra rutinmässiga vaccinsprutor, under pilotprogrammet.

Varannan minut omkommer ett barn i malaria, enligt WHO. Bara i Kenya avled 10 000 personer i sjukdomen 2016. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons