Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Tre containrar brann vid Knalleland under natten till måndagen.

Sjuhärad

SOS Alarm fick uppgift om händelsen strax före kl 03.30. Containrarna står på en återvinningsstation vid Knalleland i Borås.

Räddningstjänsten åkte till platsen.

- Vi släckte med 3 000 liter ungefär, sen åkte vi därifrån, säger Niklas Ignell, stabschef vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.


Sverige

Ett spårfel söder om Stockholms central skapar tågförseningar i måndagstrafiken söderut. Bara ett av två spår kan användas i området.

Tåg mellan Stockholms central och Norrköping/Malmö/Hallsberg/Göteborg/Eskilstuna berörs åt båda hållen, uppger Trafikverket. Man räknar med förseningar och för att minska belastningen på järnvägsnätet kommer vissa avgångar att ställas in.

Reparation pågår och trafiken beräknas kunna gå normalt tidigast på tisdagsmorgonen, enligt Trafikverket.

Många nyanlända akademiker kan inte validera sina utländska utbildningar vid svenska högskolor på grund av bristande språkkunskaper. Flera svenska lärosäten planerar därför att införa speciella språkutbildningar som en del av valideringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är nyckeln. Utan svenska eller engelska så har du det väldigt svårt i Sverige, säger Jesper Andersson, prefekt för institutionen för datavetenskap vid Linnéuniversitetet.

Eftersom många utbildningar har kurslitteratur på engelska krävs ofta kunskaper i både svenska och engelska.

Under det närmaste året väntas ett ökat antal nyanlända börja på universiteten efter att ha fått sina asylbeslut. (TT)

Han uppgav sig vara polis och lurade två flickor att skicka bilder på sig själva.

Nu åtalas en man vid Västmanlands tingsrätt för utnyttjande av barn för sexuell posering, olaga tvång, ofredande och föregivande av allmän ställning, skriver VLT.

Mannen, hemmahörande i Skåne, kom i kontakt med en elvaårig flicka i Västerås via ett chattforum på nätet 2013. Han ska ha utgett sig för att vara polis och sagt att han var delaktig i en utredning mot henne gällande en annan persons död.

Flickan hotades enligt åtalet med bland annat våldtäkt om hon inte skickade bilder på sig själv, pengar och att varje dag rapportera var hon var till mannen, som i dag är 30 år. Detta ska ha fortsatt under flera år.

Mannen misstänks också för att ha lurat en annan flicka i Växjö att skicka bilder på sig själv, men det pågick bara någon vecka innan han avslöjades. (TT)

Succén fortsätter för svenska Zara Larsson. På årets MTV European Music Awards bjöd hon på ett hyllat framträdande och utsågs till årets nykomling.

Dessutom prisades hon tillsammans med fem andra i kategorin för årets bästa internationella artist.

Bebe Rexha, The Chainsmokers, DNCE och Lukas Graham fick alla se sig besegrade när Zara Larsson utsågs till årets nykomling på årets MTV European Music Award-gala.

– Va? Va? Wow? Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Tack alla som röstade, sade den chockade sångerskan när hon tog emot sitt pris.

För tredje året i rad röstade fansen fram The Fooo Conspiracy till vinnare av det nationella priset årets bästa svenska artist.

– Det här känns så jävla overkligt, säger Oscar Enestad. (TT)


Världen

FBI-chefen James Comey säger att det inte finns någon orsak att åtala Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton efter en ny granskning av e-post som kan ha haft koppling till henne. Clintonlägret jublar, men en USA-kännare tror att nyheten knappast påverkar valutgången.

"Vi har hela tiden varit övertygade om att inget skulle föranleda FBI att ändra beslutet som fattades i juli. Nu har FBI-chefen bekräftat det", skriver Hillary Clintons pressekreterare på Twitter efter beskedet.

Clintons republikanske motståndare Donald Trump är däremot uppenbart besviken. (TT)

Översvämningar efter kraftigt regn har dödat tio människor i Haiti under helgen, samtidigt som landet fortfarande är svårt drabbat av orkanen Matthews härjningar för en månad sedan.

Sju människor omkom i den norra kuststaden Cap-Haitien, enligt en talesperson för inrikesministern. Tre andra dödsfall har kopplats samman med regnet i andra delar av landet.

Tre av de döda var barn, enligt myndigheterna.

Enligt Unicef är 1,4 miljoner människor i fortsatt behov av humanitär hjälp efter orkanen Matthew, som ödelade stora områden i sydvästra Haiti. (TT)

I Storbritannien var omkring 200 fångar inblandade i ett upplopp på ett av landets fängelser under söndagskvällen. Det slogs ned efter några timmar av brittiska myndigheter.

Två av internerna skadades, men inte allvarligt, i händelsen som inträffade på ett fängelse i Bedford i centrala England.

För bara några dagar sedan varnade ledaren för fångvaktarnas fackförbund POA, Mike Rolfe, för en försämrad situation i landets fängelser.

– Det pågår ett blodbad i fängelserna i denna minut. Personalen går på knäna, är uppgiven och har förlorat all motivation, sade han till BBC Radio Four.

– Låga personalsiffror och att folk i drivor lämnar sina jobb är verkligen en dålig kombination, och det är farligt för alla, både för personal och för fångar.

I en rapport nyligen kritiserades också förhållandet särskilt på fängelset i Bedford, där internerna uppgivit att det är lättare att få tag på droger än att få rena kläder och lakan. (TT)

En FN-soldat från Togo och två civila personer dödades under söndagen i en attack mot en militärkonvoj i centrala Moptiregionen i Mali.

Sju andra soldater i FN-styrkan i Mali, Minusma, även de från Togo, skadades i attacken.

Först exploderade en mina eller en hemmagjord bomb, sedan öppnade angripare eld mot konvojen, uppger Minusma.

Attacken följde bara en dag efter det att en soldat från den franska antiterroriststyrkan Barkhane dödades i ett likande dåd.

Över 30 soldater i FN-operationen Minusma har dödats i år.

Även svenska soldater är en del av FN:s fredsbevarande insats. Sverige bidrar med omkring 250 personer i ett underrättelseförband.

I början av oktober utsattes svenska FN-soldater för en attack av en självmordsbombare vid ett spaningsuppdrag i staden Timbuktu. Ingen av svenskarna skadades då. (TT)