Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Sjuhärad. Man skottskadad i Västerås.

Sverige

En man i 25-årsåldern i Västerås har skottskadats i benet under natten och fördes till sjukhus, uppger polisen. Mannen tog sig själv till en restaurang, dit polisen kallades vid 00.40.

– Vi har inte någon misstänkt gärningsperson, säger Jonas Lindgren, RLC-befäl vid polisregion Mitt vid 02.30-tiden.

Händelsen utreds som försök till mord.

I söndags skottskadades en man i centrala Västerås, enligt polisen är det för tidigt att säga om de två händelserna har något med varandra att göra. (TT)

Sverige är klart för VM-kvartsfinal efter 1–0 mot Kanada. Stina Blackstenius bröt sin långa måltorka med matchens enda mål och Hedvig Lindahl räddade en straff.

Nu väntar Tyskland.

– Det är väl ett lite typiskt Stina-mål, säger Blackstenius.

Många hade på känn att åttondelsfinalen i fotbolls-VM skulle bli en målsnål historia. Efter 45 minuter och noll avslut på mål kunde de över 38 000 åskådarna på Parc des Princes i Paris konstatera att många hade rätt. (TT)

Världen

Sedan ebolautbrottet i Kongo-Kinhasa startade för tio månader sedan har 2 239 fall registrerats och 1 506 personer har avlidit, enligt landets myndigheter.

Det pågående utbrottet är den värsta ebolaepidemin sedan mer än 11 300 personer dog i Liberia, Guinea och Sierra Leone 2014–2016.

Väpnade konflikter i området försvårar arbetet med att isolera dem som har smittats. Tidigare i juni dog två personer i Uganda, efter att ha smittats i Kongo-Kinhasa.

Europarådet har nu formellt röstat ja till att Ryssland åter ska få delta i dess arbete, fem år efter den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Med siffrorna 118–62 beslutade rådets medlemmar att en rysk delegation ska få delta i onsdagens val av en ny generalsekreterare.

Rådets ministerkommitté enades vid ett möte i Helsingfors i maj om att Ryssland åter får lov att rösta i organisationens parlamentariska församling. (TT)

FN:s säkerhetsråd uppmanar till dialog för att minska spänningarna i Persiska viken. I ett enhälligt uttalande, som inte pekar ut Iran, fördömer rådet attackerna mot oljefartyg nyligen och kallar dem ett hot mot världens energitillgångar och fred.

Men Iran motsätter sig samtal med USA, efter att Donald Trump infört nya sanktioner mot landet.

– Man kan inte inleda samtal med någon som hotar en, säger Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.