Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nerkört staket i Svenljunga. Flera drograttfyllerier i Sjuhärad.

Sjuhärad

En bilförare ska ha kört ner ett staket i Svenljunga på natten till måndagen. Men hen lämnade spår efter sig.

Polisen fick samtal om händelsen klockan 00.45.

– Kvar låg en registreringsskylt. Patrullen åkte till adressen där bilen hörde hemma i Tranemo och hittade bilen med skador i fronten, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Polisen har gjort en anmälan om smitning från trafikolycka. Det är inledningsvis oklart om det var ägaren till bilen som körde.

Vid midnatt stoppade polis en bilförare på Göta i Borås. Föraren, en kvinna i 25-årsåldern, misstänks för drograttfylleri.

Bara en halvtimme senare, klockan 00.25, stoppades en annan bilförare, en man i 25-årsåldern, i centrala Borås. Han misstänks också för drograttfylleri.

Och vid klockan 01.55 stoppades en tredje förare som misstänktes vara drogpåverkad. Den här gången i Tranemo. Även passageraren misstänktes ha använt narkotika och misstänks för ringa narkotikabrott (eget bruk).

– En väktare ligger bakom en bil som beter sig väldigt konstigt. När en polispatrull kör ikapp och får stopp på den här bilen fattas misstanke om att föraren är drogpåverkad, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Båda två är män i 20-årsåldern. Föraren fick lämna blodprov och passageraren urinprov.

Sverige

En man i 20-årsåldern blev under natten knivhuggen i centrala Västerås, uppger polisen.

– Det var strax efter midnatt som en förbipasserande larmade oss, säger Torsten Hemlin vid polisen i region Mitt.

Mannen hade skador på arm och ben när han fördes med ambulans till sjukhus. Skadorna bedömdes då som allvarliga men inte livshotande.

Vid 05-tiden på morgonen var ingen misstänkt gripen trots att samtliga polisresurser i Västerås eftersökt gärningspersoner, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

Polisen utreder händelsen som försökt till mord. (TT)

SD, C, M och KD kunde jubla mest i EU-valnatten. För L blev valkvällen en rysare som slutade med en lättnadens suck.

Liberalerna riskerade att åka ur EU-parlamentet. På partiets valvaka var nervositeten stor när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden.

L hamnade på 4,1 procent, en hårsmån över fyraprocentsspärren.

– Vi är besvikna, vi hade velat ha fler röster, säger partiledare Jan Björklund. (TT)

Det blir troligtvis ingen kommunsammanslagning på Öland, sedan en majoritet av väljarna sagt nej vid söndagens folkomröstning som genomfördes i samband med valet till EU-parlamentet.

Invånarna i Borgholm och Mörbylånga hade tre alternativ att ta ställning till: att fortsätta som i dag, att utöka samarbetet mellan kommunerna eller att slås ihop till en Ölandskommun.

Ölandsborna har tidigare röstat i frågan, senast i samband med EU-valet 2009. Då blev det visserligen ett knappt ja i Borgholm, men eftersom nejsidan fick långt fler röster i Mörbylånga vann den totalt.

Det här är de preliminära resultaten, som kommunerna redovisar dem. Borgholm: Ja: 2 339 röster. Nej: 3 373 röster. Mörbylånga: Ja: 3 454 röster. Nej: 4 224 röster. I Borgholm röstade 149 personer blankt, i Mörbylånga 259. (TT)

Världen

Sju barn dödades i en attack mot Jemens tredje största stad Taiz förra veckan, uppger FN:s barnfond Unicef. Offren ska ha varit mellan 4 och 14 år.

"Den här attacken ökar antalet dödade och skadade barn i den ökade eskalationen nära Sanaa och i Taiz till 27 under de senaste tio dagarna", skriver Unicef i ett uttalande.

Stora delar av Taiz kontrolleras av regeringstrogna styrkor, men staden är omgiven av Huthirebeller. (TT)

Åtminstone 15 fångar har mist sina liv i våldsamma sammandrabbningar i Anísio Jobim-fängelset utanför Manaus i brasilianska Amazonas, uppger regionala myndigheter.

Bråket utbröt runt 11-tiden på förmiddagen, under den dagliga besökstiden. Inga utomstående ska ha dödats i bråket.

Enligt delstatens fängelsechef Marcus Vinícius rör det sig om sammandrabbningar mellan olika fraktioner snarare än ett upplopp, skriver tidningen O Globo.

Vittnen beskriver enligt tidningen hur fångarna besköts från en helikopter, vilket Vinícius förnekar.

– Militärpolisen skulle inte skjuta människor som inte skjuter på dem, säger han enligt O Globo.

I samma fängelse dödades 56 interner i ett upplopp 2017. Brasilianska fängelser är ökänt överbelagda och ofta delvis kontrollerade av kriminella fraktioner. (TT)

Tusentals finländare samlades på Salutorget i centrala Helsingfors för att fira det osannolika VM-guldet i ishockey. Även i tidningsspalterna hyllas de finländska "Lejonen".

Armarna sträcktes i luften och spontana glädjekramar spred sig på sportbarer i Helsingfors när landslagets tredje mål gjordes och guldet var bärgat. Festen fortsatte sedan ut på gator, torg och – för vissa – i fontäner, med blåvita flaggor vajandes i luften.

Reportrar och krönikörer höll inte heller igen, när spalterna fylldes med hyllningar efter 3–1-segern mot Kanada.

Före detta Örebroforwarden Marko Anttila, som avgjorde med två av målen, kommer att kommas ihåg för alltid, skriver Vasabladets Jona Nyström. "Nu är mannen som går under smeknamnet Mörkö (Mårran) definitivt en av den finländska ishockeyns allra största hjältar", skriver han. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.