Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större polisiära händelser i Sjuhärad.

Sjuhärad

Strax efter midnatt ska en kraftigare smäll hörts på flera håll i Borås, bland annat Sjöbo och Frufällan. Polisen uppger att man fått in samtal om händelsen men det inte skickades ut någon patrull.

Sverige

Polis och räddningstjänst larmades om en explosion på en parkeringsplats i södra Stockholm natten mot fredag. En taxiregistrerad bil hade sprängts och ytterligare en bil i närheten hade skadats.

Inga människor ska ha skadats vid händelsen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd och platsen har spärrats av för teknisk undersökning.

– Bombtekniker är där för att se om det är något mer som är farligt. De samarbetar med våra vanliga kriminaltekniker, säger Mats Almquist, vakthavande befäl hos polisen.

Det finns inte någon misstänkt gärningsperson för tillfället. (TT)

Antalet minderåriga i svenska häkten har ökat, rapporterar Sveriges Radio.

Under årets första tre månader har det vissa veckor varit över 35 minderåriga inlåsta i landets häkten, enligt siffror från Kriminalvården. Under samma period 2018 och 2017 var snittet som högst 20–25 stycken.

Enligt Magnus Johansson, vice överåklagare vid utvecklingscentrum i Malmö, kan det bero på att fler unga dras in i gängbrottslighet. (TT)

Två par, ett manligt och ett kvinnligt, hängde på låset i centrala Taipei när Taiwan i dag började tillåta homoäktenskap.

Ytterligare tiotals samkönade par väntas gifta sig under dagen, som ses som historisk i och med att Taiwan är första land i denna del av världen att uttryckligen tillåta homobröllop.

Domstolsavgörandet för giftermål mellan personer av samma kön kom 2017. Det banade väg för en sådan lag som antogs i parlamentet i förra veckan. (TT)

USA:s luftfartsmyndighet FAA kan komma att godkänna Boeings olycksdrabbade modell 737 Max för trafik igen redan om ungefär en månad, uppger källor för Reuters efter ett möte med flygmyndigheter från över 30 länder i Texas. Utåt lämnar dock FAA inget besked.

– Den enda tidtabellen är att flygplanet ska vara säkert, säger Daniel Elwell, som leder FAA, till medier.

Även om USA ger grönt ljus kan det sedan dröja innan andra länder följer efter. Tidigare har man ofta följt exemplet från ursprungslandet, i detta fall USA, men osäkerheten är nu större eftersom FAA har anklagats för att ha en för nära relation till Boeing.

Två krascher med 737-planen, i Indonesien respektive Etiopien, har krävt sammanlagt uppemot 350 liv. (TT)