Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

Drograttfylleri i Svenljunga. Fyra unga gripna för rån i Göteborg.

Sjuhärad

Vid klockan 02.30 på natten till måndagen stoppade polis en bil i Svenljunga.

I bilen fanns två män. Både föraren och passageraren misstänktes vara påverkade av narkotika och misstänks nu för drograttfylleri respektive ringa narkotikabrott (eget bruk).

Föraren är i 50-årsåldern och den andre i 40-årsåldern. Båda två är kända av polisen sedan tidigare.

Sverige

En ung man ska ha blivit rånad i Hisings Kärra i Göteborg på söndagskvällen. Polisen larmades klockan 21.26.

– Målsäganden blev fråntagen lite personliga tillhörigheter av ett antal gärningsmän. Vi griper fyra stycken efter en sökinsats på plats, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

De gripna är födda tidigt på 2000-talet. Den rånade ska inte ha skadats fysiskt.

Han ska ha blivit av med jacka, mobil, bankkort och en klocka, uppger polisens presstalesperson på måndagsmorgonen.

Ett tåg krockade under natten med en björn på sträckan mellan Mora och Rättvik.

Tågpersonalen kunde inte avgöra om björnen hade dött. Man kunde inte heller se om det rör sig om en björnunge, men polisen har avrått från att jägare ska skickas ut för att undersöka platsen under dygnets mörka timmar.

– Det kan vara farligt att närma sig platsen. Om den påkörda björnen är en unge är det stor risk att björnmamman finns kvar i närheten, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl, polisregion Bergslagen.

Trafikverket hade vid 04-tiden inga uppgifter om att trafiken har störts av olyckan, men när personal kommer till platsen kommer trafiken på sträckan tillfälligt stängas av. (TT)

Uppemot 13 000 kunder i Härjedalen, Bergs kommun i Jämtland och Ånge kommun i Medelpad drabbades natten mot söndagen av ett omfattande elavbrott.

Först vid 02.20 på måndagsmorgonen hade så gott som samtliga kunder fått tillbaka strömmen, enligt elbolaget BTEA:s hemsida.

Prognoserna för när strömmen skulle komma tillbaka sköts under söndagen med jämna mellanrum framåt och först vid klockan 01.30 kunde Svenska Kraftnät bekräfta för TT att de var klara med sina reparationer. Då återstod ett tusental strömlösa kunder i Vemdalsskalet, vilka fick vänta en knapp timme på att elen skulle komma tillbaka.

Orsaken till problemen var en nedfallen kabel vid Rätans kraftverk. Strömavbrottet orsakade även störningar i Telias fasta och mobila nät. (TT)

Världen

Minst elva personer har skjutits till döds i en bar i staden Belem i norra Brasilien.

Enligt nyhetssajten G1 utfördes attacken av sju män som kom till platsen på motorcyklar och i bilar, och som flydde därifrån efteråt. Polis uppger för G1 att en av angriparna skadades, och är frihetsberövad.

Det är oklart vad som är motivet till skjutningen. Baren ligger i en stadsdel som fick förstärkt polisnärvaro i mars för att bekämpa brott. (TT)

Danmark kan komma att placera jaktflygplan på Grönland, uppger försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Orsaken är att Ryssland planerar att placera ut lufttankningsflygplan och stridsflyg på flygbasen Nagurskoje öster om Svalbard, som då obehindrat kan nå grönländskt luftrum.

– Vi måste hävda vår suveränitet, precis som vi måste göra det över Danmark och Östersjön när vi upplever ryska kränkningar, säger Frederiksen till Berlingske. (TT)

Världens bolag lät miljarderna flöda till aktieägarna under årets första kvartal. Utdelningarna ökade 7,8 procent till 263,3 miljarder dollar under första kvartalet, en rekordsiffra.

Bolagens optimism gör att aktier fortsätter att vara attraktiva, trots ökade handelsspänningar och oro för en avmattning.

– Tillväxttakten är något högre än vad vi väntar oss för helåret, säger Ben Lofthouse vid kapitalförvaltaren Janus Henderson, som gjort analysen. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.