Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nederländerna slog Sverige i Eurovision. Men vinnarlåten har Duncan Laurence skrivit tillsammans med Dalsjöforsbördige Joel Sjöö.

Sjuhärad

BT når Dalsjöforsbördige låtskrivaren Joel Sjöö i Tel Aviv strax efter att Nederländernas vinst är ett faktum.

– Wow! Det är på samma gång en lättnad, det har varit en sån hype. Det går inte att komma ifrån att tänka ”Det här tar vi hur lätt som helst”. Men man vet ju samtidigt att man inte gör det, så lätt är det inte. Det är en sån lättnad och en extrem glädje! Jag tror att glädjen kommer att ta över mer och mer, säger Joel Sjöö,

Slutet av tittarröstningen blev en riktig rysare. Och det var inte klart vem som skulle vinna förrän de absolut sista rösterna var offentliggjorda.

– Det var helt sjukt vilken tvist det blev på slutet, det gjorde de ju snyggt.

Sveriges John Lundvik slutade på en sjätteplats.

Sent på lördagskvällen stoppade polis en bil på Sjöbo i Borås. Föraren, en man i 25-årsåldern, misstänks för drograttfylleri. Enligt polisen ska det ha luktat marijuana i bilen som stoppades strax efter klockan 23.30.

Och vid SÄS i Borås uppmärksammade en väktare vid akuten polisen på att en man i 40-årsåldern kunde köra rattfull. Det var vid klockan 01.17. Han fick lämna prover.

Dessutom misstänks två personer i en bil på Hässleholmen för ringa narkotikabrott (eget bruk) i natt. Polisen kunde inte avgöra om någon av dem kört bilen.

Räddningstjänsten ryckte på lördagskvällen ut och släckte en båt som brann på en trailer mellan Olsfors och Hultafors.

– Det var en mindre plasteka som brann. Det var ingen spridning till något annat, det var ganska nära skogen, men det var ingen risk för spridning, säger Tommy Lieback, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Larmet om branden kom klockan 21.10. Räddningstjänst från Bollebygd var på plats och släckte.

– Vi hade på lite vatten, det var ganska snabbt avhjälpt, säger Lieback.

Hur omfattande blev skadorna?

– Båten är väl totalförstörd. Trailern såg inte så skadad ut.

Ingen person skadades fysiskt vid branden. Även polis var på plats och har skrivit en anmälan om skadegörelse genom brand.

En blå Volvo uppges ha lämnat platsen vid branden.

Sverige

Två män i 25-årsåldern vårdas på sjukhus i Malmö med allvarliga skottskador under natten till söndagen. Polisen fick kännedom om händelsen vid Almgården klockan 01.29. Polis och ambulans skickades dit.

– Vi får in flera samtal om skottlossning. Ungefär samtidigt kommer det in två yngre män på akuten vid Sus i Malmö, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

De ska ha tagit sig dit med en privat bil.

Polisen spärrade av den förmodade brottsplatsen för en teknisk undersökning. Brottsrubriceringen är försök till mord.

– Vi vidtar en rad olika utredningsåtgärder. Men det är ingen misstänkt, säger Keismar vid klockan 03.30.

Avspärrningarna togs bort på söndagsmorgonen.

En man har knivskurits i Åkersberga i Stockholm. Larmet kom till polisen klockan 01.15 på lördagsnatten.

Händelsen har inträffat utomhus och utreds som ett mordförsök, uppger polisen för TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så ska mannen vara allvarligt skadad och ha försts till sjukhus i ambulanshelikopter. Enligt tidningen har polisen haft helikoptrar som sökt efter personer som lämnat platsen i bil. (TT)

Världen

Syrien har blivit beskjutet från Israel för andra kvällen i rad, enligt syriska statsmedier. Uppgiften bekräftas av Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), ett oppositionsvänligt nätverk som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Sana har projektiler avfyrats från "ockuperat territorium", syftande på Golanhöjderna i gränslandet mellan Israel och Syrien.

– Israeliska flygplan avfyrade minst tre projektiler från ockuperade Golan, säger Rami Abdul Rahman, som driver SOHR.

Enligt honom sköts två av dessa mot en syrisk brigad i al-Qunaytra (Quneitra) inte långt från Golanhöjderna, medan den tredje stoppades av syriskt luftvärn. Enligt Sanas rapportering "hanterades" projektilerna av luftvärnet.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna. Den har under kriget utfört hundratals anfall i Syrien, mot vad den beskrivit som Iran- eller Hizbollah-kopplade mål.

Även i fredags öppnade Israel eld mot mål i al-Qunaytra.

Golanhöjderna är ett omstritt område som delvis intogs av Israel under sexdagarskriget 1967, och sedan dess ockuperas av landet. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.