Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man och kvinna gripna för narkotikainnehav. Och grovt rattfylleri i Borås.

Sjuhärad

Klockan 00.55 utlöses ett trygghetslarm på restaurang Brasseriet i centrala Borås. Larmcentralen ska ha hört höga röster och någon som skrikit ”ring polisen”. När polisen kommer till platsen har väktare lugnat ner stämningen på platsen.

– Det är en man som blivit väldigt arg efter att ha spelat blackjack. Det skrivs en anmälan om misshandel men jag vet inte vem som blivit slagen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Vid 03-tiden på natten till onsdagen greps en man och en kvinna i Borås.

De misstänks för narkotikabrott (innehav).

– Det är så pass mycket att det är gripandeskäl på dem, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Båda två är födda på 1990-talet.

Vid 02-tiden stoppades en bilförare i centrala Borås.

Den gripne mannen ska ha haft 1,5 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri är 1,0.

Blir han anhållen?

– Han borde bli det eftersom han saknar hemvist i riket och har okänd identitet, men vi har inte fått något anhållande än, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen, strax före klockan 05.

Sverige

En bil började brinna under färd i Västra Frölunda i Göteborg på tisdagskvällen.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

– Undersökningen pågår fortfarande, bombskyddet är kvar och avspärrningarna är oförändrade. Vi har också gått ut och uppmanat närboende att hålla sig inomhus under undersökningen, säger polisens presstalesperson Jenny Widén vid 22.30-tiden.

Hon vill inte närmare gå in på vad som föranlett brottsrubriceringen försök till mord.

– Det är omständigheter kring den här explosionen som lett oss till den bedömningen, säger hon. (TT)

Världen

Efter två flygkrascher med Boeings flaggskepp 737 MAX, där totalt fler än 300 personer omkommit, står bolaget inför sin största kris på flera år.

Kanada och länder i Europa uppger att de kan komma att sätta upp egna krav för att garantera flygplanens säkerhet, vilket försvårar Boeings möjligheter att sälja flygplan.

Boeing tar in en ny vice VD med ansvar för teknik samt låter en annan bolagstopp fokusera helt på utredningarna av olycksplanen. (TT)

Nödlägen har utlysts på många håll i Nebraska, Iowa och Wisconsin sedan Missourifloden svämmat över, till följd av en vinterorkan som slog till över USA:s jordbruksbälte förra veckan.

Ett okänt antal boskap har dött och stora jordbruksfält har täckts av vatten. Lager av sojabönor och korn uppges ha gått förlorade i vattnet.

Minst tre personer har omkommit och kostnaderna bara för jordbrukssektorn i Nebraska beräknas till mer än en miljard dollar. (TT)

Brandmän i Houston i den amerikanska delstaten Texas kämpar sedan tre dagar tillbaka mot en brand som startat på en petrokemisk lagringsplats.

Branden började med att en läckande bränsletank antänts och flammorna spred sig senare till andra tankar. Tjock rök täcker nu Houstonhimlen och lukten känns på flera kilometers avstånd. Enligt statliga myndigheter är luftkvaliteten säker, men miljöorganisationer håller inte med om det.

Ingen person ska ha kommit till skada och branden ska vara koncentrerad till bränsletankarna, men mängden bränsle gör den svår att släcka. Företaget, vars lagringsplats står i lågor, kan inte ge någon prognos för när den kan vara släckt. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.