Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt mordförsök i Alingsås kommun.

Västsverige

Ett misstänkt mordförsök ska ha ägt rum i Sollebrunn i Alingsås kommun, skriver Göteborgs-Posten på fredagsmorgonen. Polisen har kunnat gripa två misstänkta gärningsmän men ytterligare en misstänkt är på fri fot.

Skjutningen ska ha inträffat strax innan klockan 00.30 på natten till fredagen.

– Det ska ha handlat om ett relationsärende, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst till GP.

Den skottskadade mannen fick föras till sjukhus, men ska inte vara allvarligt skadad.

Sverige

Fjällräddare hade vid 02-tiden fortfarande inte kommit fram till de tre män i Kebnekaisefjällen som slagit larm om att de behöver hjälp

Larmet kom vid 19-tiden på torsdagen. Fjällräddare kallades ut för att undsätta de nödställda, men arbetet tar tid då vädret på platsen är dåligt, med kraftiga vindar.

– Det är också svårt med kommunikationen, det är dålig täckning på platsen, säger Henrik Fahlén, befäl vid polisregion Nord.

Enligt polisen är de tre männen tyska medborgare i 25–35-årsåldern. De har varit i telefonkontakt med fjällräddarna, men ska ha haft dåliga batterier i mobilerna redan när de slog larm.

– De befinner sig mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation och det går inte att slå upp tält eller laga mat. De har sagt att de fryser väldigt, sade Marie Andersson vid polisen till TT under torsdagskvällen. (TT)

En kvinna ska ha blivit överfallen i sitt hem i Tegelberga norr om Trelleborg sent på torsdagskvällen.

Polisen larmades om händelsen klockan 22.31. Kvinnan har uppgett att flera maskerade gärningspersoner överfallit och bundit henne och sedan sökt igenom bostaden.

Sedan ska de stuckit från platsen, troligtvis i en bil, uppger polisen.

– Det här ligger avsides på landet, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region syd.

Brottsplatsen har spärrats av för en teknisk undersökning och polis tar gärna emot tips från personer som kan ha gjort iakttagelser i området vid Tegelberga golfklubb.

– Det kommer att bli en kriminalteknisk undersökning imorgon. Och vi är behov av vittnesuppgifter där, säger Göransson.

Ett hål i tanken på ett lok ledde till att uppemot 700 liter diesel läckte ut vid Centralstationen i Sundsvall under torsdagen.

– De höll på och tanka ett lok men det var hål i tanken på loket så det rann ut, säger Henrik Cedergren, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad till Sundsvalls tidning.

Under kvällen påbörjades ett saneringsarbete och mycket av bränslet kunde samlas upp. En oljeavskiljare ska också finnas på plats så att bränslet inte ska rinna ner i marken.

– Men vi är väl osäkra på om den klarar av sådär mycket på en gång, säger Henrik Cedergren till SR P4 Västernorrland. (TT)

Världen

Hongkongs tullmyndighet har gjort ett rekordstort beslag av noshörningshorn. Beslaget på cirka 40 kilo är värt omkring 8 miljoner Hongkongdollar, motsvarande nära 9,5 miljoner svenska kronor.

Hornen var på väg från Johannesburg i Sydafrika med slutdestination Vietnam.

Två män har gripits i samband med beslaget.

Malda noshörningshorn har använts inom traditionell kinesisk medicin i hundratals år. De senaste åren har även efterfrågan i Vietnam skjutit i höjden. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.