Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man knivskuren och stort polispådrag i Alingsås. Smitningsolycka i Tranemo. Inbrott i Borås.

Västsverige

En stor polisinsats pågick i Alingsås sent på torsdagskvällen. En ung man ska ha blivit knivskuren och två andra unga män är gripna. Polisen larmades strax före klockan 22.

Det ska röra sig om ett större bråk på Östlyckan i Alingsås där ett 15-tal personer slagits och bråkat. En knivskuren man hittades.

– Det verkar som om själva skadorna är ganska begränsade, att kläderna har tagit upp det mesta, säger Morten Gunneng till BT.

Brottsrubriceringen är grov misshandel, men den knivskurne ska inte ha behövt föras till sjukhus utan har kunnat förhöras.

– Han är inte allvarligt skadad, säger Gunneng.

Två män har gripits misstänkta för grov misshandel och grovt olaga hot. Alla de inblandade ska vara män i 20-årsåldern, enligt polisen som fortsätter arbetet med utredningen under natten till fredagen.

– Det är två grupperingar som är i ständig konflikt och det verkar som om man ikväll har försökt sig på någon form av medlingsförsök som har gått över styr.

Två personbilar krockade vid Storgatan i Tranemo sent på torsdagskvällen.

En förare stack från platsen, men kunde hittas eftersom registreringsskylten låg kvar på marken.

– Det är en sidokrock. Ena föraren klagar över huvudvärk, men jag har inte fått uppgift om ifall någon åkt med för kontroll än, säger Christer Larsson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, klockan 23.20.

Boråspolisen uppger senare att det var en kvinna i dryga 20-årsåldern. Hon behövde inte föras till sjukhus.

Föraren av den andra bilen stack från platsen, meddelar polisen.

– Dock så blir skylten på hans bil liggande kvar. Så man fick misstankar om vem det kunde vara, säger Peter Apelqvist, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen, som är i 40-årsåldern, kunde hittas av polis. Han misstänks för vårdslöshet i trafik och olovligt avvikande från olycksplats.

På Nordängsgatan i Borås upptäcktes ett inbrott i en villa tidigt på fredagsmorgonen. Polisen larmades till platsen klockan 04.46 där ett fönster hade krossats i altandörren.

Ingen gärningsperson ska varit kvar då, men polisen ska ha kunnat säkra blodspår.

Polisen skriver en anmälan om stöld genom inbrott, men det är oklart om något, och i så fall vad, stulits.

Och den man som greps efter att varit aggressiv vid ett polisingripande på Sjöbo i Borås på torsdagskvällen anhölls under natten.

Sverige

Även på torsdagskvällen fick polisen uppgifter om en hög smäll i Malmö. Och på natten krossades sedan flera fönster i en smäll.

Det var strax efter klockan 21.30 som polisen fick flera samtal om en hög smäll i området Fågelbacken. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades dit och ett fristående sophus vid korsningen Västra Rönneholmsvägen/Edward Lindahlsgatan ska ha skadats.

Nationella bombskyddet kallades till platsen efter att polisen misstänkt att någonting detonerat där. Platsen spärrades av.

Det finns inga uppgifter om att personer skadats, enligt polisen.

Och strax efter klockan 00.30 på natten till fredagen ska en explosion ha inträffat vid Scheelegatan i Malmö. Polisen uppger att flera fönster krossats.

Nationella bombskyddet har skickats till platsen. Polis gör en teknisk undersökning och pratar med vittnen.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse i det senare fallet. Målet för sprängningen är oklart till en början, enligt polisen.

En personbil körde in i en polisbil under en kontroll i Huddinge, söder om Stockholm, på torsdagskvällen. I samband med händelsen sköt polisen varningsskott och inledde en jakt på personerna i bilen, som flydde från platsen. I den kvarlämnade bilen hittade polisen vapenliknande föremål.

Ett stort polispådrag letade under tidig natt och åtta personer kunde gripas.

– De är misstänkta för grovt vapenbrott, eftersom vi hittade vapen i bilen, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

– Bilen är bärgad och den kommer vi att titta på. (TT)

Världen

Grekisk polis satte in tårgas för att skingra människor som på torsdagskvällen samlades utanför parlamentet i Aten för att demonstrera mot avtalet med grannen Makedonien.

Flera tusen personer samlades, en del ropade "förrädare" medan parlamentsledamöterna diskuterade frågan om en överenskommelse med Makedonien, som går ut på att landet byter namn till Nordmakedonien. Namnbytet ska kunna göra det möjligt för landet att gå vidare med ansökningar om EU- och Natomedlemskap.

Men många greker motsäger sig avtalet, och oroar sig över att landet Makedonien ska kräva landområden i norra Grekland, en provins som också går under namnet Makedonien. (TT)

Omkring 50 personer dödades när IS-anhängare försökte ta tillbaka kontrollen över en by i östra Syrien från USA-stödda SDF.

Anfallet skedde en dag efter att SDF tagit kontrollen av byn Baghouz, nära irakiska gränsen, från IS, och innehöll minst tre självmordsbombare.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet dödades 34 IS-anhängare och 16 SDF-krigare. Ytterligare 21 medlemmar av IS ska ha tagits tillfånga. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.