Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Väktare hotad i Örby. Bil utbränd i Seglora. Dikeskörning i Sexdrega.
Publicerad 8 januari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Polis hämtade en man i Örby till förhör vid midnatt mot tisdagen.

Annons

– När ett brandlarm gick och väktare åkte dit så kommer en man ut på gården och hotar honom till livet, säger Peter Apelqvist, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen, som är i 35-årsåldern, misstänks för olaga hot. Han släpptes på fri fot senare under natten efter beslut från åklagare.

Själva larmet var falskt.

En bil ska ha brunnit i Seglora på måndagskvällen.

– Den var helt utbränd så vi har inte kunnat identifiera vem som äger den, säger Peter Apelqvist, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Polisen har gjort en anmälan och ska titta närmare på bilen i dagsljus.

En person som åkte förbi slog larm om branden.

Tidigt på tisdagsmorgonen körde en bilförare i diket i Sexdrega.

I bilen ska två män ha åkt. När polis kom till platsen ska man ha tagit med sig föraren för provtagning. Han misstänks för rattfylleri.

Männen uppges inte vara skadade, enligt polisen.

Annons

Sverige

En kraftig explosion sprängde en lägenhetsdörr i centrala Norrköping under måndagskvällen.

En person som befann sig i lägenheten fick föras till sjukhus för undersökning, uppger polisen för TT.

Explosionen kom från utsidan av lägenheten och polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det är oklart om det fanns en hotbild mot lägenhetsinnehavaren. Ingen misstänkt är gripen.

Vittnen uppger för Corren att flera fönsterrutor krossats av explosionen.

– Det var en fruktansvärd smäll, det kändes i hela bröstet, säger ett vittne som bor i fastigheten. (TT)

En lägenhet i Värnamo träffades av skott under natten.

Grannar vaknade av smällar och ringde polisen, som kunde konstatera att någon skjutit in genom fönster till bostaden.

– Vilken sorts vapen som har använts kan jag inte uttala mig om, men det är skott från vapen som ar avlossats, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

En man och en kvinna befann sig i lägenheten vid tillfället, ingen av dem skadades av skottlossningen. Det är oklart om det finns en hotbild mot någon av dem. Ingen misstänkt är gripen.

Annons

– Vi påträffade tre personer i närheten som vi tog in. Efter förhör är de satta på fri fot men om de är fortsatt intressanta för utredningen kan jag inte kommentera, säger Peter Ström.

Polisen har inlett en utredning om försök till mord. (TT)

En blomsterhandel i Uppsala rånades på måndagskvällen. En beväpnad man hotade en anställd med en kniv och tvingade till sig kassaapparaten, skriver Upsala Nya Tidning.

Mannen kunde någon timme senare gripas och anhållas, skäligen misstänkt för väpnat rån.

Det är tredje rånet mot blomsteraffärer i Uppsala den senaste månaden, men polisen utreder tills vidare det aktuella rånet som en som en separat händelse. (TT)

Världen

Fler än 800 demonstranter har gripits vid de regeringskritiska protester som har ägt rum i Sudan de senaste veckorna, enligt de första uppgifterna som offentliggjorts av landets myndigheter.

Protesterna inleddes den 19 december efter att regeringen beslutat att höja brödpriserna.

Enligt myndigheterna har minst 19 människor, av dem två i säkerhetsstyrkorna, dödats i oroligheterna. Människorättsorganisationen Amnesty uppger att antalet döda är 37. (TT)

Sexton år gammal och utnyttjad i sexhandel dödade hon en man som hade "köpt" henne. Nu friges hon efter femton år i amerikanskt fängelse sedan en rad kändisar gett fallet uppmärksamhet.

Annons

Cyntoia Brown, i dag 30 år, benådas av guvernören Bill Haslan i delstaten Tennessee för att ha skött sig exemplariskt i fängelset. Annars skulle hon ha tvingats sitta inlåst till åtminstone 2055.

Haslan säger i ett uttalande att Brown har erkänt ett allvarligt brott. "Men att döma en ung person till ett livstidsstraff som skulle tvinga henne att avtjäna minst 51 år innan hon ens kan bli påtänkt för villkorlig frigivning är för strängt, i synnerhet i ljuset av de extraordinära steg Ms Brown har tagit för att återuppbygga sitt liv". (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons