Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Julbock i brand i Mark. Kvinna anhållen för misshandel i Borås.

Sjuhärad

Sent på fredagskvällen tog en julbock eld nära Öresjövägen i Torestorp. Räddningstjänsten, som larmades klockan 22.14, åkte till platsen.

– 25 procent kvarstår av den. Så vi lyckades släcka branden, men den blev skadad, säger Christer Larsson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Julbocken stod utomhus och ska ha varit cirka fyra meter lång och två meter hög. Branden spred sig inte vidare och ingen person skadades, enligt Larsson.

Polisen har ingen misstanke om brott.

– Det verkar som att det har blivit kortslutning i en elslinga. Oklart om det är elfel eller något liknande, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Vid midnatt mot lördagen greps en kvinna i 30-årsåldern i Borås.

– Hon misstänks ha misshandlat sin man, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Han ska inte ha behövt föras till sjukhus.

Kvinnan anhölls senare under natten.

– Man får höra henne och målsägaren vidare under morgonkvisten, säger Cleverup.

En man född i mitten av 1990-talet stoppades av polis när han körde bil vid Viaredsmotet på natten till lördagen.

Mannen ska ha varit misstänkt drogpåverkad och även haft narkotika på sig. Han misstänks för drograttfylleri, narkotikabrott och grov olovlig körning.

Bilfärden tog slut strax före klockan 03.

Cirka 1,5 timme senare kontrollerades även en bilförare på Erikslund i Borås. Föraren togs med för provtagning efter att polis sett tecken på drogpåverkan.

Sverige

Den äldre man som försvann på Hammarö söder om Karlstad på fredagseftermiddagen hittades under natten till lördagen vid liv. Ett stort pådrag sökte efter honom och han ska ha upptäckts i ett skogsparti cirka 1,5 kilometer från bostaden.

– Han hittades av polishelikopter med hjälp av värmekamera. Han är levande, men något nerkyld vad jag förstår. Han är förd till sjukhus för tillsyn, säger Jens auf der Heide, vakthavnade befäl vid polisen i region Bergslagen klockan 05.

En person misstänks ha blivit mördad i Täby, norr om Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en man som ska ha blivit knivhuggen.

– Det är en person som är avliden och vi har inlett en förundersökning om mord, säger Pontus Sandulf på polisen till TT. (TT)

Sent på fredagskvällen ska två maskerade personer ha rånat en butik på Regementsgatan i Malmö.

Polisen, som larmades klockan 22.58, uppger att gärningspersonerna hotat personal med kniv och sedan stuckit från platsen med kontanter.

Ingen person har kunnat gripas. Personalen ska ha klarat sig utan fysiska skador.

Världen

Fem personer har skadats i en explosion vid en busshållplats i Chiles huvudstad Santiago. Enligt regeringen handlar det om en terrorhandling. Ingen fick livshotande skador.

Ett par från Venezuela fördes till sjukhus med ansikts- och benskador efter att ha rört ett paket med en spränganordning, uppger myndigheterna.

Den militanta miljögruppen ITS tar på sin sajt på sig ansvaret för dådet. För två år sedan sade sig gruppen, vars namn uttyds Individualistas Tendiendo a lo Salvaje (ungefär "Enskilda som tar hand om naturen"), ha skadat chefen för det statliga koppargruvbolaget Codelco med en paketbomb.

Inrikesminister Andrés Chadwick säger att polisen utreder händelsen som ett terrorbrott och att sanningshalten i miljögruppens påstående utreds. (TT)

Traditionen att betala makalösa summor för årets första tonfisk kvarstår trots att Tokyos legendariska fiskmarknad Tsukiji bommat igen. På den nya marknadsplatsen Toyosu slutade ett 278 kilo tungt exemplar av den starkt hotade arten på 333,6 miljoner yen (28 miljoner kronor).

Det innebär mer än en fördubbling av det tidigare rekordet, 155 miljoner yen 2013.

Marknadsflytten genomfördes under 2018, sedan Tsukiji dömts ut av både brand- och hygienskäl. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.