Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Poliser använde pepparsprej i lägenhet. Singelolycka i Viskafors.
Publicerad 25 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SJUHÄRAD

Polisen använde våld och pepparsprej mot en grupp människor i en lägenhet under natten.

Annons

Polispatrullerna skulle från början hitta en man som hade dödshotat ett par väktare i en lägenhet i Norrby. I lägenheten fanns mellan 15 och 20 personer och ingripandet blev tumultartat.

– Polismännen får freda sig med pepparsprej och ganska mycket våld, säger Edvard Berner.

En man är gripen för våld mot tjänsteman efter att ha slagit två poliser. En annan är misstänkt för hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman mot väktarna. Ingen har blivit allvarligt skadad.

Blåljuspersonal larmades under natten till Viskafors med anledning av en trafikolycka. På platsen hittas en bil ute i terrängen.

– När patrullen kommer dit, påträffar man en person. Vi kan inte styrka någon körning, men han uppvisar tecken på narkotikapåverkan, säger Edvard Berner, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen omhändertas för kroppsbesiktning och tillnyktring. Han har inga skador.

SVERIGE

Polisen misstänker grov mordbrand sedan en rasande eldsvåda förstört delar av ett flerfamiljshus på Hisingen i Göteborg. Två personer har förts till sjukhus, varav en beskrivs som allvarligt skadad.

Göran Carlbom, vakthavande polisbefäl, säger att de två offren troligen befunnit sig i den lägenhet på första våningsplanet där branden startade.

– Fem av sex lägenheter i aktuell uppgång är drabbade, säger han, men tillägger att det bara brunnit i en lägenhet.

Annons

– Vi har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand. Räddningstjänsten är kvar under natten, sedan kommer vi att försöka genomföra en teknisk undersökning så fort det går, fortsätter Carlbom. (TT)

VÄRLDEN

Antalet döda i julaftonens attack i Kabul i Afghanistan stiger till 43, enligt landets hälsodepartement, vilket gör det till en av de dödligaste attackerna i år.

En självmordsbombare i bil utlöste en sprängladdning vid en regeringsanläggning och därefter tog sig beväpnade män in på området och öppnade eld. Skräckslagna tjänstemän flydde för sina liv, en del hoppade ut genom fönstren.

Afghanska säkerhetsstyrkor fritog över 350 anställda, som hade varit innestängda i en av byggnaderna som de beväpnade männen intagit. (TT)

Tokyobörsen dyker kraftigt i juldagshandeln.

Nikkei 225 har hittills tappat mer än 5 procent, medan det bredare Topix sjunkit 4,2 procent i förmiddagshandeln.

Bakgrunden är bland annat fallande amerikanska börser under julaftonen, till följd av budgetkrisen i USA. Ytterligare sordin på stämningen var stigande kurs på yenen, i förhållande till dollarn, vilket slår mot de japanska exportbolagen.

Bland förlorarna fanns flera banker, som såg sina kurser falla över fyra procent i den tidiga handeln. Även stora biltillverkare som Toyota och Nissan noterade nedgångar på över fyra procent.

Börsen i Hongkong, liksom på många andra platser i världen, håller stängt i dag. (TT)

Annons

Världens kanske mest kända julsång, "Stille Nacht, heilige Nacht", har fyllt 200.

Den 24 december 1818 spelades den tyska sången för första gången vid julnattsmässan i Oberndorf, Österrike. Och jubileet firades så klart med en konsert vid Stille Nacht-kapellet i staden.

Texten skrevs av prästen Joseph Mohr och musiken gjordes av Franz Guber, och den har färdats över jorden och översatts till fler än 300 språk och dialekter, enligt BBC.

Första gången den framfördes var det också på gitarr, enligt sägnen till följd av att orgeln var trasig. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons