Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Natten mot julafton har varit lugn i Sjuhärad, enligt polisen.
SVERIGE
Publicerad 24 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SJUHÄRAD

Boråspolisen kontrollerade tre män i en bil under natten. Alla tre misstänks för narkotikabrott. Inte ens en halvtimme efter att de släpptes stoppades de, när de färdades i en bil.

Annons

Föraren blev misstänkt för drograttfylleri och fick körkortet och bilnycklar tagna ifrån sig.

Vid en husrannsakan i bilen hittade polisen narkotika och ett misstänkt elchocksvapen.

Johan Larsson, 28, är klar för franska Guingamp. Strax före midnatt till julafton offentliggjorde Ligue 1-klubben EA Guingamp, som för närvarande ligger sist i serien med 11 inspelade poäng på 18 matcher, övergången på sin hemsida.

Ex-elfsborgaren skriver i ett sms till Borås Tidning att: ”Det känns som ett perfekt steg och en fin utmaning.”

För några decennier sedan kunde svensk polis ha en uppklarningsandel på 90 procent av morden. Nu är den, för vissa kategorier mord, nere på endast kring 25 procent. Det är de olösta gängskjutningarna som innebär att listorna över "kalla fall" växer hos polisen.

– Andelen ouppklarade mord kommer öka rejält och det har enkom att göra med skjutningarna i offentliga miljöer där kriminella grupperingar är inblandade, säger Anders Eriksson, chef för "kalla fall"-gruppen i Region Väst, till SR Ekot.

Enligt Noa, polisens nationella operativa avdelning, finns det totalt i dag cirka 630 olösta mord i Sverige.

– Det är tragiskt och inte värdigt en rättstat som Sverige att man så enkelt ska komma undan med att ha ihjäl en annan människa, säger Anders Eriksson. (TT)

Danmark tvekar fortfarande, men nu har den omstridda gasledningen Nordstream 2 börjat byggas i svenska vatten.

Rörläggningsskeppet Solitaire har flyttats från finländska vatten och nu lagt de första rören i svensk zon, rapporterar P4 Blekinge.

Annons

Bygget berör fem länder – Ryssland, Finland, Sverige, Danmark och Tyskland. Misstänksamhet mot Rysslands avsikter och säkerhetspolitiska hänsyn har dock bidragit till att Danmark ännu inte godkänt ledningen. (TT)

VÄRLDEN

Över 280 människor har omkommit i samband med den katastrofala tsunami som drabbade Indonesien i helgen, meddelar landets räddningsmyndighet.

– Antalet offer och skadorna kommer att fortsätta stiga, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho.

Hundratals skadades i tsunamin och sökandet efter överlevande fortsätter med hög intensitet. Mer än 3 000 människor som bor längs kusterna har tvingats söka sig till högre belägna platser. (TT)

Ett skalv med magnituden 6,4 har inträffat i havet utanför öriket Tonga i Stilla havet, rapporterar USA:s geologiska myndighet USGS.

Skalvets centrum var på 10 mils djup runt 8,5 mil norr om Tongas huvudstad Nuku'alofa.

Det finns inledningsvis inga uppgifter om skador efter skalvet och ingen tsunamivarning har utfärdats. Men vaksamheten är just nu extra stor i regionen, efter den ovanliga tsunamin som drabbade Indonesien i helgen. (TT)

Två personer, en mor och hennes dotter, har hittats döda i Medelhavet efter branden på en båt med migranter utanför Algeriet i fredags, meddelar landets kustbevakning. Flickans far och 17 andra saknas fortfarande.

Nio räddades efter olyckan, bland dem en pojke i samma familj som nu vårdas på sjukhus.

Runt 2 200 migranter har drunknat hittills i år när de har försökt ta sig över Medelhavet, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons