Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Två misstänks för vapenbrott, misstänkt drograttfylla i Svenljunga och inbrott upptäcktes på Norrmalm.

SJUHÄRAD

Två personer är gripna, misstänkta för vapenbrott efter en kontroll av en bil på Göta.

– Hagelpatroner och någon form av utskjutningsanordning som man har hittat där i bilen, säger Peter Apelqvist, stationsbefäl vid polisen i Borås.

En person är också misstänkt för drograttfylleri och olovlig körning.

Bilen stoppades av polisen under natten. I den fanns tre personer som alla är kända av polisen sedan tidigare.

De två gripna ska förhöras under fredagen.

Polisen stoppade sent på torsdagskvällen en bil i Svenljunga. Föraren är misstänkt för drograttfylleri och medtogs för provtagning.

Under natten mot fredagen upptäcktes ett inbrott i en bostad på Norrmalm. Någon hade gått in på baksidan av huset och skapat ”ganska stor oreda”, som polisen uttrycker det.

Det är oklart vad som har stulits och en anmälan om grov stöld har upprättats.

SVERIGE

Ett hus i ett radhusområde i Malmö har beskjutits under natten, det skriver Sydsvenskan.

Polisen har funnit ett skotthål i en ytterdörr. Ingen ska ha skadats, vad man känner till.

– Vi jobbar på och återkommer med mer information när vi har möjlighet, säger Richard Andersson, vakthavande befäl vid polisen till Sydsvenskan.

Händelsen utreds som mordförsök enligt polisuppgifter till Sydsvenskans fotograf på plats.

En kläd- och inredningsbutik i Krylbo har totalförstörts i en brand. Räddningstjänsten larmades strax efter midnatt och uppemot tolv brandmän bekämpade lågorna under natten.

När räddningstjänsten kom till platsen rykte det från taket och ur springor, men det var inga synliga lågor.

– Det blev senare när det gick igenom tak och innertak som det drog i väg, säger Håkan Axelsson, styrkeledare i Avesta vid Södra Dalarnas räddningstjänstförbund. (TT)

VÄRLDEN

Terrorgruppen IS kallar den man som misstänks ha skjutit tre personer till döds på en julmarknad i Strasbourg tidigare i veckan för en av sina "soldater", och tar på sig dådet genom sin propagandakanal Amaq.

Fler än 700 poliser deltog i jakten på 29-åringen, som sköts till döds av polis på torsdagskvällen.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner försökte tre poliser närma sig mannen i området Neudorf där han växt upp för att ställa frågor till honom, men han ska ha öppnat eld mot dem.

– De besvarade elden omedelbart och neutraliserade angriparen, säger Castaner. (TT)

En sjuårig flicka från Guatemala har avlidit av uttorkning och chock några timmar efter att hon frihetsberövats av USA:s gränsmyndighet Border Patrol, rapporterar Washington Post.

Flickan och hennes far hade kvarhållits av myndigheterna i början av december efter att ha tagit sig över gränsen olagligt. De ingick i en grupp om 163 personer som överlämnade sig själva.

Åtta timmar senare började flickan få någon typ av anfall och hennes kroppstemperatur var över 40 grader. Hon fördes till sjukhus där hon avled. Hon uppges inte ha ätit eller druckit vatten på flera dagar.

Händelsen utreds av gränsmyndigheten, som brukar ge mat och vatten till migranter, enligt tidningen. (TT)

Tusentals ungrare tog även på torsdagen till gatorna i huvudstaden Budapest för att protestera mot nya lagar som antagits av premiärminister Viktor Orbán och hans styrande högerpopulistiska parti Fidesz. Demonstranterna har retat upp sig på en lag som ger arbetsgivarna rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av anställda och en lag som försvårar domstolarnas oberoende kontroll av regeringen.

– En av frågorna är den om domstolarna, som är nästa fas i att cementera deras (Fideszs) makt. Den andra (lagen) är ett slag i ansiktet på arbetande människor, säger 65-årige Tamas Szabo.

Lagarna antogs på onsdagen, under protester i både parlamentet och på gatorna. (TT)

Irlands parlament har antagit en ny lag som för första gången ger kvinnor möjlighet till legal abort. Premiärminister Leo Varadkar beskriver beslutet som "en historisk stund för kvinnorna".

Lagändringen sker sedan irländarna i en folkomröstning i maj med stor majoritet, 66 procent, röstade ja till att upphäva abortförbudet.

Den nya lagen ger rätt till abort upp till tolfte graviditetsveckan, eller senare om kvinnans liv eller hälsa är i fara. Aborter blir också tillåtna om det finns risk att fostret dör antingen före eller inom 28 dagar efter födseln.

Runt 170 000 irländska kvinnor beräknas ha tvingats resa till grannlandet Storbritannien för abort sedan 1980. (TT)