Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Rån i lägenhet på Sjöbo och olovlig körning på Hässleholmen i Borås.

Sjuhärad

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för ett rån på Sjöbo i Borås på torsdagskvällen.

– Han var inne hos målsäganden i en lägenhet och tilltvingade sig telefon och diverse dyrare teknikutrusning. Sedan försvann han från platsen, säger Edvard Berner, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Händelsen ska ha inträffat vid 21.30-tiden. Målsäganden, också en man, kunde namnge den misstänkte gärningsmannen, vilket ledde till att polis fann honom i Dalsjöfors och hämtade in honom till förhör cirka en timme senare.

– Han hörs i ärendet och är numera anhållen av åklagare, säger Berner klockan 01.20.

Polisen har inga uppgifter om att den utsatte skadats fysiskt vid händelsen.

Vid 02-tiden stoppade polisen en bilförare på Hässleholmen i Borås. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, misstänks för olovlig körning och greps.

– Hon har inget körkort alls och hon saknar fast hemvist i riket. Därav är hon gripen. Hon hörs i detta nu, säger Edvard Berner, stationsbefäl vid Boråspolisen, klockan 05.

Sverige

En kvinna har gripits misstänkt för en mordbrand i biblioteket vid Årsta Torg i Stockholm.

Larmet om branden kom vid klockan 23.30 på torsdagskvällen och polisen kunde säkra spår som antydde att branden var anlagd. Kvinnan greps på plats.

Räddningstjänsten kallades till platsen och släckte branden.

Platsen är avspärrad för att polisens tekniker ska kunna genomföra en undersökning vid senare tillfälle. (TT)

Två personer, en man och en kvinna, har gripits misstänkta för grovt vapenbrott efter att deras bil kört av vägen.

Polisen försökte stoppa fordonet för ett trafikbrott. Då bilen inte stannade inledde polisen ett förföljande som började nära Södertälje.

– Där någonstans mellan Södertälje och Nykvarn körde bilen av vägen och voltade, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

I bilen fanns två personer och en hund. Båda personerna fördes med ambulans till sjukhus. En djurambulans tog hand om hunden.

Polisen hittade ett vapen i bilen. Det är oklart vilka skador de har ådragit sig i olyckan. (TT)

Världen

Polisen i Indonesien jagar omkring 90 fångar som rymt från ett fängelse i Banda Aceh-provinsen.

De intagna var utanför sina celler för en massbön, men en del tog chansen att med hantlar och skivstänger slå sig ut genom stängslet.

– Det var 726 fångar vid tillfället. 113 av dem sprang i väg. Vi har fångat 23 av dem men söker fortfarande efter de andra rymlingarna, säger Ade Kusmanto vid justitiedepartementet. (TT)

Franska nationalförsamlingen röstade för ett symboliskt förbud för föräldrar att slå sina barn, något som fortfarande är vanligt förekommande i landet.

Röstsiffrorna var övertygande 51 mot 1, och förslaget går nu vidare till senaten.

Enligt Childhood Foundation straffar omkring 85 procent av de franska föräldrarna fysiskt sina barn. FN:s barnrättskommitté tillhör dem som uppmanat Frankrike att förbjuda all form av barnmisshandel.

Skulle lagförslaget gå igenom – Frankrike har misslyckats tidigare – skulle landet bli det 55:e i världen att förbjuda barnaga, en rörelse som Sverige startade 1979. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.