Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Hus brann ner i södra delen av Marks kommun. Man anhållen för narkotikabrott i Borås.

Sjuhärad

Räddningstjänsten ryckte ut till en brand i ett hus i Dunkared söder om Torestorp i Marks kommun sent på onsdagskvällen.

Larmet om branden kom klockan 23.33. Räddningstjänsten skickade ett flertal fordon till platsen. Även ambulanser skickades dit.

– Det är ett hus som har brunnit ned, det är bara någon vägg kvar. Vi är på plats, men kan inte göra något åt situationen, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, klockan 00.30.

Inledningsvis är det oklart om det fanns personer i huset, men det ska inte bo någon där, enligt honom.

Huset ligger i skogen. Polisen har spärrat av området för en teknisk undersökning.

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand. Oklart skadeläge än så länge, säger Edvard Berner, stationsbefäl vid Boråspolisen, klockan 01.40.

Räddningstjänsten hade personal från stationerna i Mjöbäck, Torestorp och Skene på plats.

– Vi lade på lite vatten och så fick det glöda färdigt, säger Jan Kuusisto.

Branden spred sig inte vidare från huset.

Polis kontrollerade en man och en kvinna på Trandared i Borås på onsdagskvällen.

Mannen misstänktes för narkotikabrott (eget bruk och innehav) och greps.

– En person blev tagen på bar gärning när han hanterade narkotika. Det är så pass mycket att vi kan gripa honom, säger Edvard Berner, stationsbefäl vid Boråspolisen, klockan 01.40 på natten till torsdagen.

Kvinnan togs med för provtagning. Hon släpptes efter förhör.

Mannen anhölls senare under natten efter att ha förhörts.

– Det var en större mängd narkotika som anträffades och vi ska höra andra personer om det här också, så det är därför han blev anhållen. Det är flera olika preparat, säger Berner klockan 04.50.

Mannen och kvinnan är båda i 25-årsåldern.

Sverige

En sophög vid Rödjorna återvinningsstation utanför Skara brinner sedan midnatt, rapporterar flera medier.

– Det kommer nog att pågå här fram på morgonen, kanske även under förmiddagen, säger Tony Engdahl vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg, till SVT Nyheter Väst.

Orsaken till branden är inte känd. Soporna skulle till bränning vid värmeverket.

Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen säger räddningstjänsten att situationen är någorlunda under kontroll.

– Det är ingen fara med spridningsrisk. Den ligger ganska isolerat. Det blåser åt rätt håll, så det finns inget som gnistregnet kan fara till, säger Engdahl till SVT. (TT)

En kvinna i 55-årsåldern har omkommit i en krock med ett godståg i Norbergs kommun i Västmanland, uppger polisen.

– Vi har nu lämnat olycksplatsen, säger Johan Sohlberg, befäl vid polisen i region Mitt.

Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wollfram säger till Expressen att det framför allt är godståg som trafikerar sträckan och att myndigheten nu ska utreda olyckan. Enligt polisen har korsningen bommar. (TT)

Världen

Omkring 10 000 människor tvingades evakuera i tyska Köln efter att en odetonerad bomb från andra världskriget upptäckts.

Förutom bostäder omfattas även ett sjukhus, äldreboende och ett asylcenter av evakueringsordern. Förflyttningarna drog ut på tiden, eftersom många behövde hjälp att ta sig bort från platsen. Enligt Deutsche Welle fick oskadliggörandet av bomben skjutas upp vid två tillfällen på grund av det.

En bit in på torsdagsdygnet meddelade myndigheterna att bomben var desarmerad och kunde föras bort från platsen, och att alla kunde återvända.

Blindgångaren upptäcktes i närheten av en motorvägsavfart och ett område på en kilometer från platsen berördes av evakueringen, skriver express.de. Enligt DW rörde det sig om en amerikansktillverkad bomb på 200 kilo. (TT)

Ukrainska soldater gräver skyttegravar och packar ryggsäckarna med nödransoner och ammunition efter att undantagstillstånd förklarats i stora delar av landet.

Även om soldaterna stridit sedan 2014 mot proryska rebeller i östra Ukraina innebär beslutet en upptrappning.

– Under undantagstillståndet så håller vi noga uppsikt över fienden. Vi har satt upp flera observationsposter, säger soldaten Timokha, som är posterad närheten av Azovska sjön. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.