Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Man klädde av sig på resecentrum. Tre unga misstänks för narkotikabrott.
Publicerad 28 november 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SJUHÄRAD

Tre personer i 20-årsåldern är misstänkta för narkotikabrott, eget bruk. Det var vid en kontroll på en adress i Skene som polisen fattade misstankar om att personerna var påverkade av droger. Alla tre medtogs för provtagning.

Annons

En man omhändertogs av polis under natten mot onsdag efter att han hade börjat klä av sig på resecentrum - i tio minusgrader.

Det var vid midnatt som polisen fick ett larm från allmänheten om en man som uppträdde märkligt på resecentrum, han höll nämligen på att klä av sig.

Hur mycket hade han på sig när ni kom dit?

– Han hade börjat ta av sig ganska mycket kläder, säger Edvard Berner, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen omhändertogs för tillnyktring och är misstänkt för narkotikabrott.

SVERIGE

Älgen orsakar för stora skogsskador och är inblandad i för många olyckor. Det skjuts inte tillräckligt många djur, enligt Naturvårdsverket, som nu listar åtgärder.

– En stor skillnad är att vi presenterar målnivåer som är ur samhällets perspektiv när det gäller vilka skadenivåer vi kan tillåta, säger vilthandläggare Carl-Johan Lindström.

Svenska Jägareförbundet är dock skeptiskt, och säger att skadorna ökat trots att stammen minskat de senaste åren. (TT)

Det finns fortfarande många brister när det gäller hur Sverige håller människor inlåsta. Det konstaterar Justitieombudsmannen i en rapport efter inspektioner åren 2015–2017.

Annons

Bland de många anmärkningarna finns att en del häkten har rastgårdar där den enda utsikten är genom gallertak och att rutinerna för läkartillgång är dåliga.

Rapporten bygger på 58 inspektioner, från Luleå i norr till Ystad i söder, på bland annat fängelser, kliniker och förvar. (TT)

VÄRLDEN

Minst 22 personer har omkommit i en explosion vid en kemisk fabrik i norra Kina, uppger myndigheter i landet.

Ytterligare 22 personer har skadats vid anläggningen i Zhangjiakou, omkring 20 mil nordväst om Peking. Bilder från platsen visar förstörda lastbilar och personbilar

Räddningsarbetet fortsätter på olycksplatsen och det är oklart vad som orsakat explosionen. (TT)

USA:s utrikesminister Mike Pompeo träffar sin tillträdande mexikanska motsvarighet Marcelo Ebrard på söndag för att diskutera ett avtal som låter migranter vänta i Mexiko medan deras asylsansökningar hanteras i USA.

Avtalet väntas till följd av tusentals migranter som vandrat från bland annat Honduras på väg mot USA, som de senaste dagarna börjat nå gränsen.

Ebrard har mött Pompeo och säkerhetsministern Kirstjen Nielsen tidigare den här månaden. (TT)

Kraschen med ett nästan helt nytt Boeing 737 Max-flygplan i Indonesien den 29 oktober har fått flygvärlden att ifrågasätta Boeings säkerhetstänkande.

Annons

I dag väntas haveriutredarna komma med en första preliminär rapport.

Samtliga 189 människor ombord omkom när planet störtade i havet. Utredarna har lyckats bärga en av planets så kallade svarta lådor, där flygdata lagras. Däremot har inte modulen för inspelning av rösterna i cockpit hittats.

Hittills har utredarna pekat på att planet hade problem med fartindikatorn under flygning och farhågor har lyfts om att flygbolaget, Lion Air, bara fortsatte använda planet trots upprepade problem dagarna före kraschen. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons