Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Rån i Herrljunga och drograttfyllerier i Boråsområdet. Utredning om misstänkt mordförsök i Göteborg.
Publicerad 20 november 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Tidigt på tisdagsmorgonen ska en mack vid Alingsåsvägen i Herrljunga ha utsatts för ett rån. Två maskerade personer, polisen uppger att det var män, ska ha hotat personal med en kofot och tagit tobak samt kontanter.

Annons

Polis åkte till platsen och spanade med hund. Man har tagit en ficklampa i beslag och säkrat skospår. Men på morgonen är ingen gripen.

Polisen har inga uppgifter om att personer skadats eller att det ska ha varit några kunder i lokalen vid rånet.

Omkring midnatt mot tisdagen stoppade polis två bilar på olika platser i Boråsområdet.

Två män i 30- till 40-årsåldern misstänks för drograttfylleri och har fått lämna prover.

Sverige

Polisen fick på måndagskvällen larm om skottlossning vid Frölunda torg i Göteborg.

– Vi har hittat hylsor på den plats som pekats ut, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Larmet om skottlossningen kom vid 20-tiden. Enligt vittnen har minst en personbil kört från platsen.

Polisen har spärrat av området där hylsorna hittades för en teknisk undersökning.

Det finns inga rapporter om personskador. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Annons

– Vi får se var det landar i slutändan. Just nu är det ingen misstänkt och vi har ingen målsägande heller, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region väst, strax efter midnatt mot tisdagen. (TT och Per-Johan Thörn)

Världen

Minst en person har omkommit och flera har skadats i en tågolycka mellan Terrassa och Manresa nordväst om Barcelona i Spanien, rapporterar spanska medier.

Olyckan inträffade vid 06.15 när två av pendeltågets vagnar spårade ur, skriver La Vanguardia. Orsaken är ett jordskred, enligt flera medier.

Ett stort antal ambulanser och brandbilar skickades till olyckplatsen. Det förekommer motstridiga uppgifter om antalet skadade – men cirka 150 personer befann sig ombord på tåget och sex har skadats lindrigt, skriver räddningstjänsten på Twitter. (TT)

Fyra människor är döda sedan en man löpt amok och öppnat eld mot anställda vid Mercy Hospital i Chicago i USA.

Den 32-årige gärningsmannen besökte sjukhuset för att träffa en läkare som enligt lokala medier också var hans före detta partner.

– De promenerade och pratade, och så vänder han sig och börjar skjuta, säger vittnet James Gray till medier på plats.

Efter att ha skjutit ihjäl läkaren utanför akutmottagningen försökte mannen undkomma tillskyndande polis genom att fly in på sjukhuset. Under jakten sköt han mot en vårdanställd till och två poliser. Två av dem miste livet, medan en av poliserna hade änglavakt – skottet från gärningsmannen fastnade i konstapelns hölster.

Även gärningsmannen dödförklarades efteråt. Det är ännu inte fastställt om han tog sitt eget liv eller dog av polisernas kulor.

Annons

Och polisen letar efter en troligen ensam gärningsman sedan minst fyra personer skjutits ned i centrala Denver i Colorado, USA.

Ett offer har dödförklarats på platsen för skottlossningen medan minst tre har förts till sjukhus. Det förekommer rapporter om ett femte offer, men det bekräftar inte polisen.

De närmare omständigheterna kring skottlossningen är än så länge oklara.

– Det är för tidigt att säga vad som har hänt och varför, säger polisens talesman Doug Schepman. (TT)

Mindre än två veckor efter knivterrordramat i Melbourne har tre män gripits, misstänkta för en terrorkomplott som hade kunnat innebära "betydande förluster av människoliv", enligt en australisk polistalesman.

Både gärningsmannen den 9 november och de tre nu gripna beskrivs som inspirerade av terrorgruppen IS. Någon direkt koppling mellan dem finns såvitt känt dock inte.

Gärningsmannen i förrförra veckan sköts av polis efter att ha dödat en kaféägare. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons