Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt drograttfylla i Borås, försök till inbrott i Ulricehamn och en person till sjukhus efter viltolycka i Bollebygd.

Sjuhärad

Polis anträffar i natt två unga personer framföra en mopedbil på Varbergsvägen i Borås. De är nu misstänkta för ringa narkotikabruk. Det handlar om en kille och en tjej.

Ett försök till inbrott i bostad ska ha genomförts i Ulricehamn under torsdagsnatten.

– Vi har ingen frihetsberövad och inga misstänkta i ärendet. Inget har tillgripits från bostaden. Försöket har troligtvis avbrutits, berättar Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

En person har också fått föras till sjukhus för kontroll efter en viltolycka i natt.

Sverige

En pojke i 15-årsåldern har förts till sjukhus med allvarliga skador efter en mopedolycka på Hisingen i Göteborg, meddelar polisen.

Mopeden som pojken körde välte efter att ha kolliderat med en skylt i en vägkorsning strax före klockan 19.30 på torsdagen.

Polisens tekniker kommer att undersöka mopeden. (TT)

Två personer i 25–30-årsåldern har gripits efter en skottlossning i Eskilstuna på torsdagskvällen. Händelsen inträffade i anslutning till en bensinmack i stadens centrala delar, rapporterar Eskilstunakuriren.

Polisen larmades klockan 22.03 och en man i 30-årsåldern hittades med allvarliga, men inte livshotande, skador. Han fördes till sjukhus och opererades akut, meddelar polisen på sin sajt.

Mannen hade träffats av minst en kula från vad som sannolikt var ett handeldvapen.

Polisen utreder händelsen som försök till mord och har spärrat av platsen för teknisk undersökning. (TT)

Världen

Virginia har utropat nödtillstånd när nu ovädret Michael drar in över delstaten söderifrån. Vindarna har mojnat till knapp stormstyrka, men regnet vräker ner över områden som redan tidigare under orkansäsongen fått mycket nederbörd.

Drygt tio dödsfall i Centralamerika och sju i USA skylls på orkanen.

Flera samhällen i nordvästra Florida, där Michael slog till när vindarna var som starkast, beskrivs som i det närmaste totalförstörda. (TT)

Den kurdiska milisen YPG i Syrien, som understödd av USA drivit bort terrorrörelsen IS från stora delar av landet, har fängslat omkring 900 utländska IS-medlemmar. Terroristerna kommer från sammanlagt 44 olika länder, uppger Nuri Mahmud, talesperson för milisen.

– Antalet har ökat de senaste månaderna, under striderna mellan våra styrkor och IS, säger han om gripandena.

Utöver de extremister som fängslats har YPG också placerat anhöriga till medlemmar i terrorgruppen – omkring 550 kvinnor och 1 200 barn – i särskilda läger.

Hur många syriska IS-medlemmar som gripits framgår inte.

Kurdiska företrädare har sagt att de vill att utländska jihadister ska ställas inför rätta i sina hemländer, men det har mött motstånd från flera av de aktuella länderna.

YPG-milisen, som ingår i en allians med arabiska miliser under namnet Syriens demokratiska styrkor (SDF), genomför just nu en offensiv mot ett av Islamiska statens sista fästen i landet, Hajin i sydöstra Syrien. (TT)