Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Drograttfyllerier och grov olovlig körning i Boråsområdet. Inbrott på Erikslundskolan.
Publicerad 8 oktober 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En man i 30-årsåldern stoppades av polis när han körde bil i Dalsjöfors vid midnatt mot måndagen.

Annons

I bilen ska det ha funnits misstänkt narkotika.

– Ett mindre beslag, säger Markus Johansson, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Mannen misstänks för drograttfylleri samt narkotikabrott (innehav).

Knappt tre timmar senare stoppade Boråspolisen ytterligare en bil. Vid klockan 02.47 fick en man i 25-årsåldern sluta köra på Brämhultsvägen i Borås då han misstänktes för drograttfylleri och togs med för provtagning.

Den unge mannen kunde inte låta bli att köra trots att han redan stött på patrull en gång.

Det var vid klockan 01.30 på natten till måndagen som polis stoppade bilföraren, som är i 20-årsåldern, på Kristineberg i Borås. Han misstänktes då för olovlig körning eftersom han saknade giltigt körkort.

– En och en halv timme senare stoppade vi bilen igen med samma förare, så då blev han rapporterad för grov olovlig körning, säger Markus Johansson, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen befann sig då i centrala Borås.

Erikslundskolan i Borås utsattes för ett inbrott under söndagskvällen.

Inbrottet ska ha skett strax efter klockan 21.30. Väktare konstaterade att det varit inbrott, men det är på måndagsmorgonen oklart om något är stulet.

Annons

Polis var inte på plats på kvällen.

– Väktare har själva sökt igenom skolan och tittat efter spår och annat, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region väst.

Sverige

På söndagskvällen greps en man i Karlskrona. Han misstänks ha knivhuggit en annan man i ett bråk.

– Det är inga livshotande skador, säger Thomas Boking, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Polis och ambulans var på plats, men den skadade mannen ska inte ha behövt föras till sjukhus. Hans skador bedömdes som lindriga av ambulanspersonal.

Händelsen rubriceras inledningsvis som försök till mord. Men det kan förändras under utredningen.

– Det har skett utomhus i Karlskrona, vid Blå Port. Vi hör målsägare, vittnen och även honom så småningom. Så får åklagare ta ställning, säger Boking.

Den misstänkte kunde gripas i området. Han anhölls senare under natten till måndagen.

De två männen är bekanta med varandra sedan tidigare, enligt polisen. Båda två är födda på 1990-talet.

Annons

Gottsundaskolan i Uppsala står i brand.

– Det är en ganska dyster prognos just nu. Hotet är att hela skolan ska brinna ned, säger Mathias Häglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Skolan är uppdelad i tre sektioner.

– Den norra sektionen kommer att brinna ned, den kan vi inte göra så mycket åt. Branden kryper i ventilationen så vi har även brandspridning nu till mittsektionen, säger Mathias Häglund,

Fem stationer kämpar mot elden under morgonen.

— Två personer är gripna i ärendet. Båda är tjejer, födda i början av 2000-talet, säger Linda Winge, befäl vid polisens regionledningscentral, till tidningen. (TT)

En person har förts med ambulans till sjukhus efter att ha skadats i en brand i en byggnad utanför Grimstorp söder om Nässjö.

Den skadade personen hade själv tagit sig ut från den brinnande byggnaden, uppger Höglandets räddningstjänstförbund.

Larmet om branden, som är fullt utvecklad, kom strax efter klockan 01.30. Släckningsarbete med rökdykarinsats pågår under natten. (TT)

En polisbil som befann sig i Husby i nordvästra Stockholm på grund av att bilar satts i brand har utsatts för stenkastning, skriver Expressen.

Annons

– En polispatrull som varit på platsen har fått en sten kastad på fordonet. Vi har försökt jaga rätt på den som försökte skada poliserna, säger Peter Asp, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm, till tidningen.

Bilbränderna startade vid klockan 00.45 och har släckts av räddningstjänsten.

Polisen beskriver läget i Husby som under kontroll. (TT)

Världen

Milorad Dodik, som sagt sig vilja splittra Bosnien-Hercegovina, ser ut att bli en av landets presidenter.

Enligt nationalisten själv har han vunnit den serbiska platsen i det tredelade presidentskapet. Dodik vill folkomrösta om Republika Srpska ska bryta sig ur Bosnien.

Den bosniakiska platsen går enligt partiet SDA till dess kandidat Safik Dzaferovic. Och kroaternas representant ser efter söndagens val ut att bli socialdemokraten Zeljko Komsic. (TT)

Efter en stark slutspurt i valrörelsen blev extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro sånär Brasiliens president redan i första omgången. Men med 47 procent av rösterna får han nu nöja sig med att möta Lula da Silvas arvtagare om tre veckor.

Med nästan alla rösterna räknade ligger Bolsonaro på knappt 47 procent, medan Fernando Haddad från Lulas socialdemokratiska parti får drygt 28 procent, meddelar valmyndigheten TSE.

Det är en oväntat stark siffra för Bolsonaro. Han är väldigt kontroversiell på grund av uttalanden som andas förakt för bland andra kvinnor och minoriteter, och en faibless för Brasiliens tid som militärdiktatur. Å andra sidan har han fått extra mycket positiv uppmärksamhet efter att ha blivit knivhuggen under en valmarsch i september. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons