Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Rattfylleri, trafikolycka, inbrott och gräsbrand.
Publicerad 14 september 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En person följde med ambulans till sjukhus efter en olycka på Östermalm.

Larmet om olyckan kom vid två-tiden på natten mot fredagen. Räddningstjänst, ambulans och polis var på platsen. Det visade sig vara en bil som kört på ett annat, parkerat, fordon.

Annons

Föraren av bilen följde med ambulansen till sjukhus. Enligt räddningstjänsten var personen talbar.

Polisen beskriver händelsen som en lättare sammanstötning. Föraren är misstänkt för drograttfylleri och grov olovlig körning.

Strax innan midnatt kom ett larm om en gräsbrand i Hedared. När räddningstjänsten kom dit visar det sig vara en kontrollerad eldning i en hög med bråte. Räddningstjänsten släckte högen och åkte tillbaka till stationen.

Polisen stoppade en bil i Bollebygd under natten. Föraren misstänks att ha kört rattfull, efter att ha blåst positivt i kontrollen.

På torsdagskvällen upptäcktes ett inbrott i Särlaskolan. Ett fönster har krossats och en dörr brutits upp. Det är dock oklart om något stulits då skolan inte har elektronik framme nattetid på grund av tidigare incidenter. Tidigare i somras gick polisen felaktigt ut med att läsplattor stulits från skolan efter att tjuvar brutit sig in. Men det visade sig att tjuvarna fått nöja sig med att rota runt bland tomma kartongförpackningar. Några läsplattor fick de aldrig tag på.

Sverige

Polisen har ryckt ut till en lägenhet i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne efter en skottlossning.

– Ett antal personer som har hört skott i området har ringt in. Och vi har hittat en lägenhet som har blivit beskjuten, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen region Syd.

Platsen är avspärrad och polisen genomför förhör och en teknisk undersökning. Ingen har gripits och ingen är heller skadad. Händelsen utreds som mordförsök. (TT)

En studie om hur människor och schimpanser imiterar varandra belönas när årets Ignobel-pris delas ut i Boston.

Annons

"Vi såg aldrig något osannolikt med våra resultat, men vi förstår att studien kan uppfattas som komisk”, säger Tomas Persson, kognitionsvetare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Ignobel delas ut varje år och uppmärksammar forskning som vid första anblicken förefaller lite löjlig, men som kan visa sig banbrytande och nyskapande.

Svenskar var även inblandade i forskning som visar att vinexperter kan lukta sig till spåren efter en enda fluga i ett glas vin.

Som vanligt vid Ignobelprisutdelningar deltog flera tidigare riktiga Nobelpristagare. Och som traditionen kräver hölls tacktalen korta – överskrider pristagarna talgränsen på en minut kommer ett åttaårigt barn fram och skriker: "Snälla, sluta! Jag har tråkigt". (TT)

Personbästa av Patrik Kittel i dressyrens lagtävling gav Sverige en chans till medalj i VM. Men hemmanationen USA, som var sist ut, petade ner Sverige till fjärde plats.

– Det är lite surt, säger förbundskaptenen Bo Jenå till SVT.

Men fjärdeplatsen innebär ändå att Sverige är klart för OS i Tokyo 2020.

– Det var vårt första mål, det är skönt att ha det klart redan nu, säger Jenå. (TT)

Världen

Världens första månturist har köpt sin biljett. Eller vederbörande får åtminstone en vända runt månen. Det meddelar företaget Space X.

Annons

"Ett viktigt steg mot att ge tillgång till rymden för vanligt folk som drömmer om att resa", skriver Space X på Twitter , med tillägget att passagerarens identitet avslöjas på måndag.

Uppskjutningen ska ske med BFR, en förkortning för det ej helt rumsrena namnet "big fucking rocket", alltså en nyutvecklad stor raket. (TT)

Utkanterna av ovädersvirveln Florence har börjat ösa in regn och starka vindar över North och South Carolinas kuster.

– Intensiteten i detta oväder har gått ner till kategori 2 (på orkanskalan), men snälla, sänk inte garden, säger Brock Long, chef på nödmyndigheten Fema.

Han betonar att vattnet lär bli ett större problem än vindstyrkan. Stormvågor på upp till fyra meter befaras, och nederbörd på kring en meter kan skapa utbredda översvämningar. (TT)

Minst ett dödsfall rapporteras och över tio skadade vårdas på sjukhus efter en serie explosioner och bränder orsakade av problem med gasledningar i bostadsområden norr om Boston i USA.

Distributören Columbia Gas meddelar att man undersöker en "incident" i ledningsnätet. Enligt brandkåren verkar trycket ha satts för högt i ledningarna. Bränder, explosioner eller larm om stark gaslukt har noterats från minst 70 fastigheter.

– Vi ber alla som har gasanslutna hem att lämna sina hus tills vidare, säger Andrew Maylor, myndighetsrepresentant i North Andover i lokal tv. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons