Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Lägenhetsinbrott i Ulricehamn. Skottlossning i Stockholm.

Sjuhärad

Sent på fredagskvällen upptäcktes ett inbrott i en lägenhet på Fridkullagatan i Ulricehamn.

Polisen fick kännedom om händelsen klockan 23.27. Det är inledningsvis oklart om något stulits från bostaden som har spärrats av.

– Man ska ha tekniker där imorgon, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Ingen person är misstänkt på natten till lördagen.

Sverige

Polisen söker gärningsmän efter en misstänkt skottlossning i Rinkeby utanför Stockholm.

Vid 02.50-tiden natten till lördagen fick polisen larm om att någon sköt i bostadsområdet.

– Flera har hört skottlossning och när en kvinna går ut på sin balkong vid 03.30 efter att hon också hört vad vi tror är skottlossning, så noterar hon att det ligger murbruk och annat på hennes balkong, vilket får oss att misstänka att någon har avlossat skott mot fasaden eller balkongen, säger Johan Gustafsson, befäl vid ledningscentralen på polisregion Stockholm.

Det finns i nuläget ingen gripen eller misstänkt för skottlossningen men polisen letar med stora resurser i området och försöker hitta vittnen till det inträffade.

Ingen har heller påträffats skadad.

– I nuläget utreder vi en misstanke om grovt vapenbrott, sen får vi se vad vi hittar, säger Johan Gustafsson. (TT)

En man i 30-årsåldern ska ha blivit knivskuren i centrala Trelleborg sent på fredagskvällen.

Polisen larmades klockan 23.29. Knivskärningen ska ha skett vid en cykelväg nära Trelleborgs badhus.

Ambulans skickades till platsen. Polisen rubricerar händelsen som misshandel och uppger att mannen fått vad som beskrivs som lindriga skador.

Ingen person har gripits, meddelar polisen i region syd strax före klockan 03.30 på natten till lördagen.

Polisen i Varberg jagar två män som stulit en taxi mitt under färden.

Taxichauffören tog en körning i Varberg kring 03.30-tiden natten till lördagen.

Av okänd anledning bad männen den kvinnliga taxichauffören att stanna till under färden. När bilen väl stannat slet de ut henne ur bilen och stal taxibilen.

– Vi letar just nu efter taxibilen och efter männen. Eftersom vi har namn på gärningsmännen blir det nog inga problem, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Taxichauffören fick inga fysiska skador i samband med stölden. (TT)

Världen

Irak planerar att ta krafttag mot de våldsamma protester som drabbat staden Basra, där tio demonstranter har dödats i sammandrabbningar sedan i början av veckan.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har instruerat landets säkerhetsstyrkor att "agera beslutsamt mot de gärningar av vandalism som följt i demonstrationernas spår", med anledning av protesterna.

Armén och polisen säger i ett uttalande att det kommer att komma ett svar med "exceptionella säkerhetsåtgärder", bland annat förbud mot demonstrationer och resor i grupp.

Sedan i början av veckan har protesterna i Basra ökat i styrka, och det iranska konsulatet sattes under fredagen i brand. En talesman för konsulatet uppger att byggnaden utrymdes innan demonstranterna angrep och att ingen av de anställda skadades.

Iraks utrikesdepartement kallar attacken mot konsulatet "en oacceptabel handling som undergräver Iraks och landets internationella relationers intressen".

Iraks utrikesdepartement fördömer attacken, enligt den konservativa iranska nyhetsbyrån Fars.

Protesterna bröt först ut i Basra i juli och spred sig sedan till andra delar av landet. Demonstranterna kritiserar bland annat giftigt vatten, korruption och arbetslöshet.

Demonstranter stormade och brände offentliga byggnader i Basra på fredagen. (TT)

USA kallar hem sina sändebud från Dominikanska republiken, El Salvador och Panama, länder som alla brutit sina diplomatiska kontakter med Taiwan och upprättat nya med Kina.

Taiwans viktigaste inofficiella allierade är USA, och banden dem emellan har blivit starkare den senaste tiden, vilket har upprört Kina.

Kina anser att Taiwan är en provins i landet och att den som erkänner Taiwans självständighet inte kan ha diplomatiska relationer med Peking. (TT)