Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Två till sjukhus när bil åkte in i träd i Ljungsarp. Brand i flerfamiljshus i Göteborg.

Sjuhärad

Räddningstjänsten ryckte ut till väg 156 vid Ljungsarp i Tranemo kommun efter larm om en singelolycka med personbil.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 02.29 på natten till torsdagen. Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen.

Bilen ska ha åkt in i ett träd och hamnat i diket, enligt SOS Alarms händelseinformation. Två personer var inblandade i olyckan.

– De kommer att avföras med ambulans. De var ute ur fordonet vid vår framkomst, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Vid 03.30-tiden höll räddningstjänsten på att avsluta insatsen.

Polisen har ingen misstanke om brott i samband med händelsen.

Sverige

Det brinner på en vind i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Flera enheter från räddningstjänsten är inblandade i släckningsarbetet och flera ambulanser är på plats.

– Jag vaknade av brandröken, sen tog vi oss ut bara, säger en av de boende i huset till TT.

– Min lägenhet ligger ganska nära där det brinner, så det känns ju inte särskilt bra just nu, tillägger personen.

Larmet kom vid 6-tiden på morgonen och boende i huset har evakuerats och samlats i en park en bit bort från fastigheten, rapporterar TT:s reporter på plats.

– Vi har ännu inte fått någon rapport från platsen så jag antar att de är inne och släcker på vinden nu, säger räddningstjänstens operatör till TT.

Polisen evakuerar alla boende i huset samt de två fastigheterna intill och två fastigheter som gränsar till fastigheten på andra sidan innergården.

Vid klockan 03.55 larmades polis och räddningstjänst till en bilbrand i Bäckby i Västerås.

På plats kunde konstateras att flera bilar brann.

– Sammanlagt 4-5 fordon är brandskadade, säger Daniel Ågren, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Bara en halvtimme senare lyckades polisen gripa en misstänkt gärningsman.

– Det är en man i 20-årsåldern, en polispatrull hittade honom. Han är nu misstänkt för grov skadegörelse. Det är oklart om han har något samband med tidigare bränder men vi kommer givetvis att utreda det, säger Daniel Ågren.

Det är andra gången inom loppet av några dagar som bilar brinner på olika platser runt om i Västerås.

Natten mot måndagen förstördes sammanlagt 13 fordon i bilbränder på olika platser i Västerås. (TT)

En skottlossning misstänks ha ägt rum i Helsingborg under onsdagskvällen. Ett stort område är nu avspärrat och kriminaltekniker är på väg för en brottsplatsundersökning.

Vid 22.48 inkom flera samtal till polisen från vittnen som hört skottlossning vid Bryggaregatan i västra Helsingborg.

– Vi har inte anträffat någon skadad men vi har lokaliserat vad vi tror är brottsplatsen och har säkrat fynd som tyder på att skottlossning har ägt rum. Vi har också vapenhund på väg och området är avspärrat för teknisk undersökning, säger Anna Göransson, presstalesperson för polisen i region Syd.

Det finns flera vittnen till händelsen som förhörs på platsen.

– Vi kan inte gå ut med mer information i nuläget, men det finns flera vittnen som har upplysningar att lämna och som vi har hört, säger Anna Göransson.

Ingen skadad person har heller uppsökt vård på sjukhus för eventuella skottskador, enligt polisen. (TT)

Världen

Nord- och Sydkorea har enats om ett tredje toppmöte mellan ledarna Kim Jong-Un och Moon Jae-In, meddelar den sydkoreanska regeringen. Mötet hålls i Pyongyang nästnästa vecka, den 18–20 september.

Beskedet kommer efter rapporter om ett lyckat möte mellan en sydkoreansk delegation och Kim denna vecka.

– Nord och syd bör anstränga sig ytterligare för att förverkliga atomavrustningen på koreanska halvön, säger Kim enligt nyhetsbyrån KCNA. (TT)

Ytterligare en demonstrant har dödats i de utbredda och långvariga protester som skakar södra Irak.

Demonstranterna är kritiska till dålig samhällsservice, bland annat att vattnet är så dåligt att tiotusentals människor blivit sjuka. Protesterna har pågått i flera månader.

Flera gånger har polisen öppnat eld mot ilskna folkmassor i oljestaden Basra. I tisdags dödades sex personer, på onsdagen minst en. (TT)

Åtta personer har bekräftats omkomna efter det kraftiga jordskalvet sydost om Sapporo i norra Japan, rapporterar tv-bolaget NHK.

Enligt japanska medier saknas dessutom ett tiotal personer efter omfattande jordskred som utlösts av jordbävningen. Ett tiotal hus nedanför en höjd har förstörts.

– Skalvet var kraftigt och kom mycket plötsligt. Jag kände hur det svajade sidledes, inte upp och ned, i säkert två, tre minuter, säger Kazuo Kibayashi, en kommunrepresentant i det hårt drabbade samhället Abira.

Omkring tre miljoner hushåll förlorade strömmen efter att skalvet förstört ett värmekraftverk.

Skalvet under natten till torsdagen lokal tid uppmättes till magnitud 6,6. Regionen har skakats av en rad kraftiga efterskalv. Nära 20 000 räddningsarbetare har satts in, enligt regeringen, och lika många är på väg att ansluta. (TT)