Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Sjuhärad.
Dieselstöld i Landvetter. Kommunkontor brann i Tensta.
Publicerad 28 augusti 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Två män greps efter en dieselstöld vid Brattåsvägen i Landvetter under natten till tisdagen. Det var vid klockan 01.22 som polis larmades om att flera personer stal diesel från en grävmaskin.

Annons

Två kommunkontor sattes i brand i Tensta natten till tisdag.

Klockan 02.35 placerades ett brinnande däck i anslutning till entrén på medborgarkontoret i Tensta. Branden kunde släckas innan den hann sprida sig vidare in i lokalerna och polisen har inlett en förundersökning till försök till grov mordbrand.

Bara 20 minuter senare krossades rutan till Tensta stadsdelsförvaltning i Lunda där någon placerade ett däck inne i lokalen och tände på.

– Det är inte mer än någon kilometer mellan så det är rimligt att misstänka att det har ett samband, säger Fredrik Nyhlén, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Däcket orsakade stora skador i lokalen och det förelåg risk för spridning.

– Vi behandlar det ärendet som grov mordbrand, säger Fredrik Nyhlén.

Inga personer är frihetsberövade i nuläget. (TT)

Två män har gripits efter en vild biljakt på Gotland.

Männen, som är hemmahörande på Gotland och välkända av polisen sedan tidigare, vägrade stanna i en poliskontroll vid 02.30-tiden natten till tisdagen.

I stället gasade de på och försökte smita. Polismännen tog upp jakten.

Annons

– Det är gott om småvägar på Gotland, så jakten höll på i en timme, säger Fredrik Nylén vid Stockholmspolisen.

Jakten slutade med att männen greps för stöld alternativt häleri, misstänkt drograttfylleri samt grov vårdslöshet i trafik.

– Det är ingen som kör bil på landsbygden på Gotland mitt i natten, så om man gör det får man räkna med att man blir utfrågad, säger Fredrik Nylén. (TT)

Världen

Mexikos tillträdande president Andrés Manuel López Obrador betonar vikten av att det nya nordamerikanska handelsavtalet upprättas mellan samtliga tre länder. Han säger att överenskommelsen mellan USA och Mexiko bara är ett första steg.

– Det är viktigt att Kanada också inkluderas. Frihandelsavtalet bör förbli som det ursprungligen var tänkt, säger López Obrador.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s president Donald Trump har haft ett "konstruktivt samtal" om handeln, uppger företrädare för Trudeau.

"Ledarna välkomnade de framsteg som gjorts i diskussionerna med Mexiko och ser fram emot fortsatta ansträngningar i veckan med sikte på en lyckad avslutning av förhandlingarna", heter det i ett kanadensiskt uttalande.

Tidigare under måndagen nådde USA och Mexiko en överenskommelse om förändringar i det nordamerikanska frihandelsavtalet, Nafta. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland avbryter sin Europaresa och åker till Washington för fortsatta handelssamtal på tisdagen.

Överläggningarna om det 24 år gamla avtalet har pågått över ett år. Upprepade hot från Trump att säga upp det har påverkat finansmarknaderna och satt press på både den mexikanska peson och den kanadensiska dollarn. (TT)

Annons

Nästan 100 venezuelanska flyktingar har accepterat ett erbjudande från president Nicolás Maduro om att bli hemflugna från Peru till Venezuela efter att situationen för dem har försvårats i Peru.

Transporten är en del av den socialistiska regeringens plan för att få venezuelaner att återvända hem. Maduro vill motverka massutvandring och vädjar till unga venezuelaner att arbeta i det krisdrabbade landet.

Ombord på det första planet, som lyfte från Lima till Caracas på måndagen, fanns 97 personer, inklusive 22 barn och fyra gravida kvinnor. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons