Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Singelolycka på riksväg 40 i Borås. Misstänkt drograttfylleri nära Ulricehamn.

Sjuhärad

En bil ska ha voltat på riksväg 40 i Borås strax före midnatt mot måndagen.

– Den låg på taket, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Kyllaredsmotet klockan 23.45. Räddningstjänst och ambulans åkte till platsen.

Olyckan ska ha inträffat i riktning mot Ulricehamn. I bilen uppges två personer samt tre hundar ha färdats, enligt SOS Alarms händelseinformation.

– Vad jag förstår var det inga skador. Vägen öppnas nu, säger Jan Kuusisto strax före klockan 00.30.

En bilförare stoppades av polis vid Brunn väster om Ulricehamn på natten till måndagen.

Händelsen inträffade klockan 00.50. Mannen, som är i 50-årsåldern, misstänks för drograttfylleri.

Han är känd av polisen sedan tidigare.

– Vi tar bilen i beslag, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Och en stund senare, vid klockan 01.30, stoppade polisen en kvinna vid Låckryd nära Hillared. Hon har gjort sig skyldig till flera förseelser tidigare och misstänks för grov olovlig körning.

– Hon har haft körkort och blivit av med det, säger Danz.

Sverige

Två män har gripits misstänkta för mordet på en 17-årig man i samband med ett bråk med flera inblandade i stadsdelen Kvarngärdet i Uppsala under söndagskvällen.

Mannen hittades skadad utomhus och fördes snabbt till sjukhus där han avled.

– Han var illa däran och tycks vara knivskuren. Han hämtas ganska snabbt upp av ambulans och förs till Akademiska sjukhuset, där han kort efter att han anländer avlider till följd av skadorna, säger Per Bjurström, befäl vid polisen ledningscentral i region Mitt.

När polisen kom fram efter att ha larmats vid 21.29 på söndagen befann sig flera personer på platsen som gav vittnesmål till polisen.

Vid 04-tiden på måndagsmorgonen hade polisen gripit två misstänkta för mordet.

– Vi har gripit två personer i 20-årsåldern, en är anhållen och den andra är fortfarande gripen. Gripandena har gått lugnt till och har föranletts av utredningsåtgärder som vidtagits under natten i ärendet, säger Per Bjurström. (TT)

Uppåt 100 bilar skadades efter en misstänkt anlagd bilbrand i ett garage i Gränby i Uppsala. Parkeringshuset låg i anslutning till bostäder och händelsen rubriceras därför som mordbrand.

– Det är två som brunnit men garaget innehöll kring 100 bilar som är mer eller mindre värmeskadade. Branden har hållit sig i garaget hela tiden, säger Bosse Eriksson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Uppsala.

De som har sina bilar parkerade i garaget kunde under morgonen komma åt sina bilar. Polisen har ännu ingen misstänkt för branden. (TT)

Världen

Minst fem personer har omkommit i den serie jordskalv som drabbade den indonesiska turistön Lombok med omnejd under söndagen.

– Hittills har fem människor omkommit och mängder av människor har skadats. Vi samlar fortfarande information om exakta antal. säger Agung Pramuja vid det lokala räddningsverket.

Flera patienter har fått lämna ett sjukhus på grannön Sumbawa där stor förstörelse befaras.

Stora delar av Lombok har drabbats av strömavbrott enligt Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för Indonesiens räddningsverk. Han har twittrat bilder på förstörda vägar och en stor brand som brutit ut i en by på Sumbawa.

Flera människor på Lomboks östra delar tillbringar natten i provisoriska tält i stället för att åka hem.

– Strömmen är av till på morgonen. Som tur är skadades ingen men människor är fortfarande chockade, säger Ujip Udin som bor i området. (TT)

Den kraftiga skogsbrand som orsakat att delar av nationalparken Yosemite i USA har varit avstängd är under kontroll.

Mer än 3 000 personer har bekämpat den så kallade Ferguson-branden som har bränt över 39 000 hektar sydväst om parken sedan den 13 juli, meddelar Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire.

Enligt myndigheterna har svalare väder och avtagande vind underlättat släckningsarbetet de senaste dagarna.

En del av Yosemite var stängd under nästan tre veckor på grund av branden men öppnades igen i tisdags, även om flera vägar var fortsatt stängda under helgen och rök låg kvar över området. (TT)