Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Två män till förhör efter misshandel i Svenljunga. Personrån i Borås.

Sjuhärad

Två män har hämtats till förhör efter att en man hittats misshandlad i Svenljunga. Polisen larmades klockan 03.22 på natten till lördagen.

– En anmälare har hittat en person som har blivit utsatt för misshandel, säger Magnus Söderqvist, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannens skador är oklara. Ambulans larmades till platsen.

Brottsrubriceringarna är till en början misshandel och stöld. En mobil ska ha stulits.

– Det kan komma att ändras, men det är det vi har nu, säger Söderqvist.

Polisen kunde få fram namn på två misstänkta gärningspersoner. Det är två män, som är födda i slutet av 1990-talet, och de har hämtats till förhör.

Två män ska vid midnatt ha rånats på sina mobiler och en tröja på Norrmalm i Borås. Fyra yngre män uppges ha hotat dem varav en ska ha visat ett pistolliknande föremål.

Gärningspersonerna stack sedan från platsen till fots. Mobilerna, som hittades utmed vägen, togs i beslag för spårsäkring. Ingen av de drabbade personerna ska ha skadats, enligt polisen.

Sverige

En 16-årig pojke har förts till sjukhus med allvarliga skador efter att ha blivit knivhuggen på en ungdomsfest i Trångsund söder om Stockholm.

Vid femtiden på lördagsmorgonen var den skyldige fortfarande på fri fot, men tillståndet för den skadade pojken något bättre.

– Vi pratade med sjukhuset för en stund sedan och enligt läkaren är det en god prognos och han tror att pojken kommer klara sig, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Pojken befann sig på en fest i en samlingslokal i Trångsund när det uppstod bråk mellan några ungdomar utanför.

Under bråket blev pojken knivhuggen i bröstet av en annan pojke som försvann från platsen efter dådet.

Larmet inkom klockan 23.08 och när polisen kom till platsen hittades pojken svårt skadad.

Brottsplatsen har spärrats av och polisen har inlett en förundersökning gällande mordförsök. (TT)

Världen

Det blev bitvis våldsamt när upp till 80 000 demonstranter samlades i Bukarest för att protestera mot korruption i Rumänien. Polis använde vattenkanoner och tårgas när en del demonstranter försökte bryta igenom avspärrningar.

Enligt räddningstjänsten behövde uppemot 250 personer vård. Tio poliser skadades av kastade föremål.

Mygel är ett stort debattämne i Rumänien. I juli avskedades åklagaren Laura Codruta Kovesi, ett affischnamn mot korruptionen. (TT)

Brasilien uppnådde redan förra året målet om koldioxidneddragningar från avskogning för 2020, enligt miljödepartementet i Brasília.

Utsläppen från avskogning i Amazonas har minskat med 610 miljoner ton koldioxid, medan 2020-målet var minus 564 miljoner ton. På Cerradon – den brasilianska savannen – minskades utsläppen med 170 miljoner ton, medan målet var 104 miljoner, enligt myndigheterna.

Båda dessa naturområden suger upp oerhörda mängder koldioxid ur atmosfären, och ses som avgörande för hela planetens klimat.

– Det politiska budskapet är att vi kan och bör vara kvar i Paris-avtalet, det är möjligt att uppnå målen som satts upp, säger Thiago Mendes, regeringens ansvarige för klimatarbetet, i samband med mötet FBMC (Fórum Brasileiro de Mudança do Clima).

Fortsatta minskningar är uppsatta som mål åren 2025 och 2030. (TT)