Annons
Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Sjuhärad • Publicerad 17 juli 2018

En personbil med släp voltade och körde i diket på väg 157 strax utanför Limmared. Enligt räddningstjänsten påverkas inte trafiken och ingen person ska ha varit allvarligt skadad.

– Ambulansen har varit här men föraren har avvikit från platsen, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Annons

Polisen i Borås meddelar att det har varit en lugn natt i Sjuhärad.

Sverige

Den man i 20-årsåldern som hittades skjuten i stadsdelen Rosengård i Malmö är död. Flera personer har hämtats till förhör, men ingen är gripen.

– Det finns ingen misstänkt, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen, till TT.

Flera personer som hört smällar larmade polisen vid klockan kvart över nio på måndagskvällen. När polisen kom fram låg den skjutne mannen på en trottoar. Han dog på platsen.

Ett område är avspärrat för teknisk undersökning.

– Platsen kommer också att sökas igenom av vapenhund. Det brukar ju finnas hylsor och annat att gå vidare med, säger Calle Persson.

Ett stort antal vittnen har förhörts av polisen som också har fått in många tips kring händelsen.

Polisen söker efter fyra män som ska ha setts lämna platsen på två mopeder, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I lördags kastade någon in ett föremål genom en krossad ruta på Karsbyskolan i Norsborg söder om Stockholm. På måndagen bekräftar polisen att det var en handgranat som kastades in i källaren och detonerade, rapporterar Stockholm Direkt.

Annons

– Ja, handgranaten landade i en betongkorridor på fem, sex meter. Väggar och dörrar har drabbats av splitterskador, det är hål överallt och en liten krater. Men inget av värde har förstörts, säger skolans rektor Jan Jönsson till tidningen.

Det bedrivs ingen skolundervisning i den del av byggnaden där granaten exploderade. Stockholms stad hyr ut lokalerna till musikproducenter.

Brottet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen har gripits som misstänkt för dådet.

Världen

23 människor skadades när en båt träffades av en "lavabomb" på Hawaii. Det glödande lavaklotet slog ett hål i båtens tak nära hamnen i Wailoa på huvudön Hawaii, även kallad Big Island.

Lava strömmar fortfarande ner i havet från vulkanen Kilauea, vars utbrott startade i maj, och tanken var att båtpassagerarna skulle få bevittna det hela.

Tretton av de som skadades av lavaklotet får eller har fått vård på sjukhus och en av dem, en kvinna, beskrivs som allvarligt skadad med ett brutet lårben. Övriga fick lindriga skador som togs om hand i hamnen.

Ett vittne som såg båten lägga till berättar om stora stenar på däck och passagerare som fått bränn- och skärsår på benen. Så kallade lavabomber är kraftiga stänk av lava som kan färdas flera kilometer och vara tunga som kylskåp.

Båten har plats för 49 passagerare men det är oklart exakt hur många som fanns ombord.

En jättelik bro-tunnel-förbindelse mellan Hongkong, Macao och Zhuhai är nästan klar. Men priset är högt, inte bara ekonomiskt. Antalet rosa delfiner i området är nu nere i under 50, larmar marinexperter.

Annons

Under byggtiden har de ovanliga delfinerna blivit nästan 80 procent färre. Föroreningar och oväsen från brobygget är avgörande orsaker, säger företrädare för Världsnaturfonden WWF.

Brobygget har kostat över 100 miljarder yuan (132 miljarder kronor).

Linus DahlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons