Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har skett flera fall av misshandel i Sjuhärad under natten.

Sjuhärad

Strax efter midnatt fick polisen larm om ett bråk på en buss vid Svaneholm.

– Någon har blivit sprejad i ansiktet av någon form av pepparsprej eller något liknande, säger Johan Ahrné, stationsbefäl på Boråspolisen.

Polisen rubricerar händelsen som misshandel men har på natten inte kunnat identifiera någon misstänkt.

En man greps under natten misstänkt för misshandel i en lägenhet i Hässleholmen. Enligt polisen rör det sig om ett relationsärende och ingen ska ha behövt söka vård.

I övrigt har det vart en lugn natt i Sjuhärad, enligt polisen. någon enstaka person har omhändertagits för fylla efter sommartorsdagen i Borås.

Sverige

Jakten efter den morddömde man som rymt från Kriminalvårdens transport i Laxå fortsätter.

– Vi jobbar efter är att han är i det här området, säger Jan-Åke Sjöström, regionvakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, till TT under natten.

Polisen har fått in en del tips och utgår från att mannen inte har kunnat ta sig iväg med bil. Sökandet koncentreras till området kring Laxå, Röfors och Finnerödja.

Mannen, som är i 25-årsåldern, rymde vid lunchtid på torsdagen vid Borasjön i Laxå kommun. Han skulle transporteras från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet i Sala men rymde när bilen stod stilla.

Ingen fritagning ska ha förekommit vid rymningen, och inte heller något våld. Mannen sprang ifrån Kriminalvårdens personal och in i skogen.

Enligt polisen har mannen ingen dokumenterad historia av våldsamhet utöver det grova våldsbrottet som han är dömd för i tingsrätten.

Samtidigt poängterar polisen att det är oklart hur mannen reagerar om han känner sig trängd. (TT)

En ung man har omkommit i en arbetsplatsolycka i Hjorthagen i Stockholm.

Larmet om att 24-åringen fick en balk över sig på en byggarbetsplats kom strax efter klockan 18.30, skriver Aftonbladet.

Polisen uppger under natten att mannen omkom i olyckan.

– En kranbil är tagen i beslag, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till tidningen.

Händelsen utreds som vållande till annans död. (TT)

Polisen jagade på torsdagskvällen en bilförare som vägrat stanna när fordonet han färdades i skulle stoppas för kontroll. Händelsen inträffade i Nacka öster om Stockholm.

Mannen riktade ett vapen mot polis när han lämnade bilen i Järla, och polisen avlossade då skott mot mannen. Han kunde senare gripas när han simmade i Baggensfjärden, uppger polisen på sin hemsida.

Polisen utreder händelsen till grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Ytterligare två personer har hämtats till förhör. (TT)

En man som försökte sälja sin bil i Gävle har rånats och misshandlats svårt av en potentiell köpare, rapporterar Gefle Dagblad.

Grannar larmade polisen om misshandeln strax före klockan 22.

– På platsen kunde vi konstatera att den här potentiella köparen hade varit hemma hos den här mannen för att kolla på en bil. Han ska sedan ha slagit ner försäljaren och stulit den här personbilen, säger Ivan Åslund, RLC-befäl vid polisen, till tidningen.

Den stulna bilen stoppades knappt en timme senare på E4 i höjd med Uppsala. Den misstänkte mannen är i 30-årsåldern. Han misstänks för grovt rån.

Den misshandlade mannen är i 70-årsåldern och fördes till sjukhus med svåra skador. (TT)

Världen

Den amerikanske presidenten Donald Trump är i London för ett toppmöte med den hårt politiskt ansatta premiärministern Theresa May.

I en intervju med tidningen The Sun säger Trump att Mays brexit-plan förmodligen kommer att döda utsikterna för ett frihandelsavtal med USA.

– Om överenskommelsen blir på det viset, kommer vi att ha att göra med EU i stället för med Storbritannien, så det kommer troligen att döda avtalet, säger han till tidningen.

Den mjuka brexit-plan som Theresa presenterade under torsdagen innebär att EU och Storbritannien behåller en del relationer. Bland annat genom att skapa ett slags tulluppgörelse.

Trump menar också att May har struntat i råd från honom och att han hade föredragit en hårdare brexit-strategi. (TT)

Minst tolv personer har skadats efter en explosion på torsdagskvällen nära en flygplats i Kairo i Egypten, uppger militära källor. De tolv har förts till sjukhus.

Explosionen inträffade på en fabrik på ett område som kontrolleras av militären.

Egyptens luftfartsmyndighet säger att explosionen inte ägt rum på själva flygplatsen, vilket en del vittnen uppgett.

"Flygtrafiken fortsätter. Varken avgående eller ankommande fly påverkas", säger en talesperson för myndigheten i ett uttalande (TT)

En 52-årig dansk medborgare står inför rätta anklagad för att ha orsakat en stor skogsbrand i den amerikanska delstaten Colorado.

Åtalet omfattar 141 fall av mordbrand, ett för varje byggnad som förstörts under branden. Det framgår inte om byggnaderna är bostäder, men tidigare har brandledare rapporterat att över 130 hem har förstörts i branden.

52-åringen greps i slutet av juni och branden har förstört ett område på nära 450 kvadratkilometer i Sangre de Cristo-bergen.

Dansken nekar till att ha startat elden med avsikt. Enligt amerikanska utredare säger han att han campade och trodde att den eld han tänt för att laga mat var helt släckt. Dagen därpå säger han att han såg hur det brann en bit från platsen. (TT)

Minst 19 personer har dödats och 12 skadats efter en explosion vid en kemisk fabrik i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina, uppger lokala myndigheter. Olycksorsaken är ännu inte känd.

På kinesiska sociala medier delas bilder på en kraftig brand och stora rökmoln som stiger från anläggningen.

Explosioner och andra olyckor är vanliga i Kina på grund av att säkerhetsregler inte alltid följs. Myndigheterna har arbetat med att få ned antalet tillbud. (TT)