Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har varit en lugn natt i Sjuhärad enligt polisen.

Sjuhärad

Det har brunnit i en stulen fyrhjuling under natten.

Larmet kom vid halv ett på natten mot lördagen. Fyrhjulingen stod på fotbollsplanen vid Fjärdingskolan och brann. Enligt räddningstjänsten var fordonet stulet.

Polisen har skrivit en anmälan om skadegörelse genom brand.

Sverige

Mannen slungades ur bilen vid en olycka på länsväg 274 i höjd med Gåsvik utanför Vaxholm under kvällen. Senare avled han på sjukhus, skriver Aftonbladet.

– Personen har flugit ut ur bilen i samband med volten och låg utanför bilen, säger Tobias Åkesson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, till tidningen.

Olyckan inträffade vid 22-tiden. Mannen, i 60-årsåldern, ska ha kört in i ett räcke.

(TT)

En bunden man räddades ur en brinnande industrifastighet i Norrköping under natten. Polisen utreder branden som mordförsök.

– Han hängde ut med överkroppen ur ett fönster för att kunna andas, men var bunden på något sätt. Kollegorna som kom dit kunde få loss honom ganska omgående, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

Mannen, i 50-årsåldern, har förts till sjukhus med oklara skador. Ingen är gripen, och det finns ingen misstänkt för mordförsöket. Det är oklart vad som ligger bakom.

– Vi håller förhör med honom, men jag har inga uppgifter om vad som har framkommit, säger han.

Larmet om branden kom in strax efter halv två. Då hördes skrik på hjälp från byggnaden. Mannen, som var ensam i lokalen, togs ut ur huset av polis.

Det brann länge rejält med öppna lågor och kraftig rökutveckling i den stora industrifastigheten, som räddningstjänsten bedömer vara uppemot 10 000 kvadratmeter stor. (TT)

En av de anhållna efter mordet på en 24-årig man på torsdagskvällen i Malmö skadades i skjutningen i måndags där tre personer dödades, uppger poliskällor för Aftonbladet.

Åklagaren Jeanette Sprimont leder båda utredningarna. Hon vill inte uttala sig om uppgiften, eller om det finns något samband mellan skjutningarna.

– Jag kan varken kommentera personer eller detaljer i någon händelse i nuläget. Det här är så färskt och känsligt att vi måste inhämta den information som vi behöver utan att den blir påverkad, säger hon till tidningen.

Tre män har anhållits misstänkta för mordet i torsdags kväll i stadsdelen Lindängen.

I måndags sköts tre personer ihjäl, och ytterligare tre skadades, i centrala Malmö. Polisen har sagt att trippelmordet är en del i en gängkonflikt. (TT)

Världen

Rasmus Dahlin har valts som etta i draften i NHL-ishockeyn. Han är andre svensk genom tiderna att väljas först. Pressen är nu stor på backlöftet att lyfta Buffalo kommande säsong.

– Att höra mitt namn och stå här, det är så många känslor i kroppen. Det är svårt att ta in, men jag försöker, säger Dahlin, i en intervju på klubbens Twitter.

Buffalo hade redan före draften bekräftat att man skulle välja Frölundas 18-årige backtalang. Jubel utbröt i arenan i Dallas när svenskens namn lästes upp, först av alla.

– Jag har drömt om det här hela mitt liv, och att stå här med Buffalo-tröjan betyder allt, och jag ser fram emot att börja spela i Buffalo, säger han i videoklippet.

Dahlin säger på en presskonferens att han hört mycket bra saker om fansen i Buffalo.

– Jag älskar laget, staden och fansen. Jag vill dit direkt. (TT)

Den kände maffiabossen Francis "Cadillac Frank" Salemme är skyldig till ett omtalat mord 1993, har en jury i Boston kommit fram till.

Salemme och hans medbrottsling Paul Weadick döms för att ha låtit döda klubbägaren Steven DiSarro, som de trodde var på väg att börja samarbeta med myndigheterna mot brottssyndikaten.

Liket var försvunnet fram till för två år sedan, då det hittades nedgrävt öster om New York, i delstaten Rhode Island. Fyndet banade väg för rättegång mot Salemme.

"Cadillac Frank" har hunnit bli 84 år. Vid tiden för mordet var han känd som en av två mäktiga maffiabossar i Boston. Den andre var James "Whitey" Bulger, numera 88 år och redan fängslad för bland annat många mord.

Bulger har blivit extra känd sedan Johnny Depp spelat honom i filmen "Black Mass" 2015.

Bostonåklagaren Andrew Lelling tycker det är skönt att kunna sätta punkt.

– Dagens dom avslutar, på flera sätt, en lång och mörk period i vår stads historia, säger han.

Straffutmätningen i rättegången mot Salemme och 63-årige Weadick kommer senare. (TT)

Colombianska sångerskan Shakira är ute på en stor världsturné, döpt till "El Dorado". Under turnén har hon marknadsfört och sålt en kollektion med bland annat t-shirts, affischer och smycken. Men efter att den tyska nyhetssajten Bento uppmärksammat att ett halsband haft stora likheter med den kända nazistsymbolen "schwarze sonne" drar nu sångerskan tillbaka smycket från försäljning.

Symbolen är förbjuden i Tyskland, men finns kvar på golvet på slottet Wewelsburg, som var en mötesplats för SS under nazisttiden. Enligt sångerskans bokningsbolag Live nation är designen av halsbandet baserat på traditionell colombiansk smyckeskonst.

"Vi ber om ursäkt för den oavsiktliga likheten och har permanent tagit bort föremålet från turnékollektionen", skriver bokningsbolaget. (TT)

USA ställer in flera militära övningar med Sydkorea, "för att stödja genomförandet av resultatet av Singapore-toppmötet", som försvarshögkvarterets taleskvinna Dana White uttrycker det.

Tidigare i veckan meddelades att den stora övningen "Freedom Guardian" inte blir av som tänkt i augusti. Och nu bekräftar White att även två andra övningar som var planerade det närmaste kvartalet inte ska äga rum.

Nordkorea har sett övningarna som provokationer. (TT)