Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Sjuhärad. Sju till sjukhus efter frontalkrock i Kristianstad.
Publicerad 9 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Sent på tisdagskvällen frontalkrockade två personbilar i Kristianstad. Sju personer fördes till sjukhus och tre av dem har allvarliga skador, enligt sjukvården.

Annons

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Härlövsängaleden klockan 22.49. Räddningstjänst, ambulans samt polis skickades till platsen.

– Det är en frontalkrock mellan två personbilar. Olyckan sker efter en omkörning av en stillastående bil, säger Patrik Freij, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Totalt ska sju personer ha varit inblandade i olyckan. Tre av dem har skador som betecknas som allvarliga, enligt sjukvården. Det handlar om en kvinna i 45-årsåldern, en man i 50-årsåldern samt en pojke i åldern 15 till 18 år.

De fyra andra ska vara lindrigt skadade, enligt Region Skånes presstjänst.

Nu är det helt klart att elbilstillverkaren Nevs också ska bygga en andra biltrafik i Kina. Den ska inte minska chanserna för biltillverkning i Trollhättan, säger Nevs grundare och majoritetsägare Kai Johan Jiang till Ekot.

– Det är inte bara vår dröm utan vår plan, så fort det bara går, det är viktigt att vi ska producera bilar i Trollhättan, säger han till Sveriges Radio.

Nevs bygger just nu företagets första kinesiska fabrik i Tianjin nära huvudstaden Peking. Den andra fabriken, med en produktionskapacitet på omkring 200 000 bilar per år, ska byggas i närheten av Shanghai.

Alla kontrakt är nu klara, uppger Nevs grundare. Det är främst kinesiska investmentbolaget GSR Capital som står för pengarna.

Nevs köpte för några år sedan huvuddelen av konkursboet efter Saab Automobile. Fortfarande har Nevs inte byggt en enda säljbar elbil. (TT)

Världen

Annons

Favoriterna var många och motståndet tufft när den första semifinalen av Eurovision Song Contest avgjordes i Lissabon – flera av finalisterna tippas kunna vara med i kampen om årets seger.

Israel och Cypern, två av årets storfavoriter, gick som väntat vidare.

Tio av nitton bidrag som ställdes mot varandra i årets första delfinal blir Sveriges motståndare i finalen – under förutsättning att Benjamin Ingrosso tar sig vidare från semifinal två på torsdag.

Israels kacklande storfavorit Netta får nu ladda om för finalen, där hon får framföra poplåten "Toy, den metoo-inspirerade poplåten, ännu en gång. (TT)

En kandidat till ett delstatsparlament i Mexiko har skjutits ihjäl. Abel Montúfar Mendoza hittades död i sin bil i staden Ciudad Altamirano i delstaten Guerrero.

Under tio dagar har sex politiker i olika delar av landet dödats. Sedan valkampanjerna inleddes i höstas har tiotals politiker mördats.

Brottsligheten i landet, ofta kopplad till kriminella gäng, är en stor fråga inför valet den 1 juli. Förra året mördades 25 000 personer i Mexiko. (TT)

Uppåt 17 människor tros ha avlidit i den smittsamma blödarfebern ebola i nordvästra Kongo-Kinshasa, uppger landets hälsovårdsmyndigheter.

Tidigare har två sjukdomsfall konstaterats i staden Bikoro i västra landet och ytterligare tio misstänkta fall har upptäckts.

Jean Jack Muyembe, chef för landets biologiska forskningsinstitut, har bekräftat uppgifterna om de fallen i Bikoro för nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Senare på tisdagen kom rapporter om att 17 människor avlidit i vad som tros vara ebola i Kongo-Kinshasa. Dessförinnan hade 21 misstänkta fall av sjukdomen rapporterats, enligt hälsovårdsmyndigheterna, skriver Reuters. Det är oklart om det bekräftats att de 17 dödsfallen orsakats av blödarfebern.

När ebola bröt ut i Kongo-Kinshasa 2014 dog 42 människor. Året innan smittades nästan 29 000 människor i en ebolaepidemi som svepte genom Guinea, Sierra Leone och Liberia. Fler än 11 300 människor dog i det utbrottet. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons