Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större polisiära händelser i Sjuhärad.

Sverige

Polis har förhört en hel del vittnen sedan en man hittats skjuten i benet i Tensta i går kväll. Men offret själv vill inte uttala sig, och någon misstänkt finns inte.

Larmet kom vid 21.30-tiden i form av flera samtal från Stockholmsförorten. Tillskyndande polis hittade en ung man med skottskador i benet.

Mannen var vid medvetande när han fördes till sjukhus. Men bakgrunden till händelsen är oklar.

– Målsäganden är inte samarbetsvillig, säger Carina Andersson, vakthavande befäl. (TT)

En Ica Nära-butik på Gärdet i Stockholm rånades vid stängningsdags på söndagskvällen.

Två maskerade gärningsmän hotade personalen med pistolliknande föremål. Ingen är gripen i fallet. Personalen blev inte fysiskt skadad. (TT)

 

Världen

Tiotusentals slovaker tog på söndagen till gatorna i huvudstaden Bratislava med krav på att fler ska avgå efter morden i februari på journalisten Ján Kuciak och hans sambo. Demonstranterna vill se att den nationella polischefen Tibor Gaspar avgår efter misstankar om att politiska hänsyn förhindrar att mordutredningen bedrivs effektivt.

Inrikesminister Tomás Drucker väntas i veckan meddela om Gaspar får gå.

Kuciak arbetade med en granskning av kopplingar mellan italienska maffian och slovakiska politiker.

Många av demonstranterna, enligt arrangörerna totalt cirka 30 000, ropade också efter nyval och att de fått nog av regeringspartiet. (TT)

Donald Trump är "moraliskt olämplig" att vara USA:s president, säger den tidigare FBI-chefen James Comey i en intervju med ABC.

– Jag tycker inte att han är medicinskt olämplig för att vara president. Jag tycker att han är moraliskt olämplig som president.

James Comey fick sparken som FBI-chef av president Donald Trump i maj förra året. I dagarna släpps hans memoarer "A higher loyalty: Truth, lies and leadership" (översatt ungefär "En viktigare lojalitet: Sanning, lögner och ledarskap") och nu lanserar han boken genom att låta sig intervjuas av olika medieföretag.

Trump har uttryckt stor vrede över boken – där han bland annat liknas vid en maffiaboss – och kallar Comey för en "svag och lögnaktig slemklump". (TT)