Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Två mindre gräsbränder i Boråsområdet. Kraftig explosion i Uppsala.

Sjuhärad

Räddningstjänsten ryckte ut till en cirka 15 kvadratmeter stor gräsbrand i Fristad sent på tisdagskvällen.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 22.11. Räddningstjänsten åkte till platsen, en bit åkermark, och släckte.

Det ska inte ha varit någon spridningsrisk, enligt inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Strax efter midnatt kom ett till larm. Då handlade det om en liten gräsbrand vid Knalleland som räddningstjänsten tog hand om snabbt.

Sverige

En man fick lättare skador och fördes till sjukhus efter en kraftig explosion vid en butik på Kvarntorget i centrala Uppsala. Bombskyddet har undersökt platsen.

Larmet kom vid klockan 23.30 på tisdagskvällen. Explosionen inträffade i anslutning till ett sophus. Byggnaden skadades liksom flera bilar som stod på parkeringen utanför. Området spärrades av och nationella bombskyddet kallades till platsen, men kunde lämna sedan det inte fanns ytterligare sprängladdningar på platsen.

Polisen har inga uppgifter om vad som exploderade. (TT)

En lastbil välte under natten inne på LKAB i Kiruna, uppger polisen.

Polis, räddningstjänst och ambulans kallades dit och lastbilschauffören plockades ut ur fordonet.

Han fördes med oklara skador till Kiruna sjukhus med ambulans.

Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka. (TT)

Världen

Den svenska dokumentärfilmaren och journalisten Folke Rydén prisades på galan New York Festival's International TV & Film Awards i Las Vegas under tisdagskvällen.

Dokumentärfilmaren kammade hem två guld. Det ena för dokumentären "Afrika med bruten nacke", och det andra för den politiska dokumentärfilmen "Från Clinton till Clinton". (TT)

Sex personer saknas efter ett jordskred i södra Japan där hus begravdes under rasmassorna.

– Tre hus har begravts i ett jordskred i ett bergigt område vid staden Nakatsu, säger en talesperson för den lokala polisen.

Olyckan inträffade tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid. En man och fem kvinnor saknas, enligt tv-bolaget NHK. Vad som orsakade jordskredet är oklart. (TT)

En militärdomstol i Egypten har dömt 36 människor till döden för inblandning i dödliga bombdåd mot kyrkor, uppger deras advokater.

En rad bombdåd mot koptiska kyrkor inträffade i städerna Kairo, Alexandria och Tanta mellan 2016 och 2017. Minst 80 människor dödades, och terrororganisationen IS tog efteråt på sig attentaten.

Enligt advokaterna ställdes 48 personer inför rätta vid militärdomstolen.

Omkring tio procent av de 96 miljoner invånarna i Egypten är kristna kopter. Minoritetsgruppen har upprepade gånger utsatts för IS-attacker. (TT)

Den europeiska flygkontrollmyndigheten Eurocontrol har gått ut med en varning till flygbolag om att vara försiktiga i östra Medelhavet.

Varningen gäller de närmaste 72 timmarna och handlar om möjliga flyganfall i Syrien.

Robotar kan komma att skjutas upp, vilket skulle kunna störa navigationsutrustning, skriver Eurocontrol på sin sajt. Myndigheten har inte uppgett varifrån uppgifterna kommer, men hänvisar till ett dokument från den europeiska flygsäkerhetsorganisationen EASA. Vad som står i det dokumentet är inte känt. (TT)