Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 75-årsåldern, som anmäldes som försvunnen under söndagen, är fortfarande saknad.

I övrigt rapporterar polisen om en lugn natt i Sjuhärad.

Sjuhärad

Mannen sågs senast kring lunchtid i söndags vid Skephult och ska ha färdats i en vit golf kombi. Under natten till måndag var polisen ute och letade i det aktuella området men utan framgång. Man är fortsatt angelägna om att få in tips från allmänheten.

 

Sverige

En man i Luleå har anhållits misstänkt för olaga hot och grovt vapenbrott.

Han misstänks ha hotat en person som han känner, enligt polisen. I samband med en husrannsakan har ett vapen hittats och tagits i beslag.

– Vid det olaga hotet har det varit aktuellt med ett vapen, säger Mats Andersson, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Händelsen inträffade under helgen. Polisen vill för närvarande inte gå ut med fler uppgifter i ärendet, som nu leds av åklagare. (TT)

Fjällräddning sattes under söndagskvällen in efter åtta personer som rapporterats saknade i Vålådalen i Åre kommun. Det rörde sig om en grupp från Stockholmsregionen i 50-årsåldern och äldre.

Samtliga återfanns chockade och nedkylda strax före midnatt, enligt polisen.

De hade då legat nedgrävda 500–800 meter från Vålåstugorna och togs till stugorna för övernattning.

Det var väldigt dåligt väder med 20 sekundmeter och motvind och 50 meters sikt. (TT)

 

Världen

Två män har skadats i en explosion i Austin i USA. FBI kallades till platsen i delstaten Texas huvudstad, där tre brevbomber nyligen dödade två personer.

Polisen säger att de två männen, som tros vara i 20-årsåldern, vårdas på sjukhus med icke livshotande skador.

– Vi har en plats där det är tydligt att det inträffat en explosion. Vi vet helt enkelt inte så mycket vid det här laget, säger Brian Manley, polischef i Austin.

Han uppmanar människor i området att stanna inomhus och inte röra några misstänkta paket. (TT)

Paradisöarna Galápagos skräpas ned från havet. Sedan i januari har 22 ton sopor samlats in på stränder i ögruppen, uppger anställda i nationalparken.

Galápagos tillhör Ecuador och ligger omkring 100 landmil från Sydamerikas västkust. Sedan 1959 är 97 procent av landytan nationalpark.

De mesta av soporna förs med strömmar från Mellan- och Sydamerika, men det dyker också upp skräp från Asien, enligt ett pressmeddelande från parken. Ett av syftena med att samla in soporna är att undersöka om invasiva arter kan nå Galápagos med skräpet. (TT)