Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man gripen efter rån i Fristadsvilla. Villainbrott upptäckt i Strängsered. Flera drograttfyllerier.

Sjuhärad

En man i 20-årsåldern ska tagit sig in i en villa vid Öresjövägen i Fristad tidigt på onsdagsmorgonen.

Väl inne ska han ha stulit bilnycklar, trisslotter och kontanter, uppger polisen. Men en man som bor i huset ska ha upptäckt vad som hände och konfronterat honom.

Visst handgemäng uppstod, men den misstänkte sprang från huset och gömde sig i området. Polisen, som larmades strax efter klockan 05, kunde dock gripa honom efter att man åkt till platsen.

Brottsrubriceringen är rån. Ingen av de inblandade skadades vid händelsen, enligt polisen.

Sent på tisdagskvällen upptäcktes ett inbrott i en villa i Strängsered i Ulricehamns kommun.

Polis åkte dit vid 22.30-tiden efter att boende kommit hem och sett att det varit inbrott. Ingen gärningsperson fanns då på platsen.

– Det har tillgripits gods, men man vet inte vad. De får gå igenom det i lugn och ro, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Polisen har gjort en anmälan om stöld genom inbrott.

Polisen rapporterar om flera drograttfyllerier under natten. Vid klockan 23.42 stoppades en man som misstänktes vara drogpåverkad på Brämhultsvägen i Borås. Han togs med för provtagning.

Bara sex minuter senare stoppades en man på Lars Kaggsgatan. Förutom att vara misstänkt påverkad av narkotika när han körde bil ska han även ha saknat körkort, enligt polisen, och misstänks därför dessutom för grov olovlig körning.

Och strax före klockan 02 stoppades ytterligare en man på Brämhultsvägen. Bilföraren ska ha varit misstänkt påverkad av narkotika och saknat körkort.

Sverige

En villa i ett bostadsområde i Partille började brinna under natten.

– Familjen som bor där, fem personer, är alla ute ur bostaden. En av dem är förd till sjukhus med lindriga brännskador, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl i polisregion Väst.

Räddningstjänsten kom snabbt till platsen och kunde släcka branden innan villan totalförstördes.

Initialt finns det inga uppgifter om att det skulle ligga något brott bakom, enligt Börjesson.

Larmet kom in strax efter klockan tre. (TT)

En man i 40-årsåldern har anhållits, misstänkt för försök till mord, skriver Polisen på sin hemsida.

Mannen misstänks ha skadat en annan man med någon form av stickvapen men ska på egen hand ha tagit sig till sjukhus.

Brottet ska ha skett i en bostad på en mindre ort utanför Falun. (TT)

Världen

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Hawking, som forskade kring universums hemligheter, blev känd långt utanför forskarvärlden.

"Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag", skriver hans barn i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

"Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga vars arbete och eftermäle kommer att leva vidare i många år", står det i uttalandet.

Stephen Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till nobelpriset.

Stephen Hawking blev 76 år. (TT)

En grupp sjuka och skadade civila har fått lämna östra Ghouta i Syrien. Det är den första evakueringen av människor som behöver vård sedan regimens offensiv mot den rebellkontrollerade enklaven inleddes för nästan en månad sedan.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) fick över 150 civila lämna östra Ghouta under tisdagen.

Samtidigt har hundratals rebeller med familjer lämnat ett rebellfäste söder om Damaskus, ett tecken på framgång för den syriska militären.

Civilbefolkningen, omkring 400 000 människor, har de senaste veckorna fått leva med allt hårdare strider. Över tusen civila har dödats sedan i mitten av februari under en offensiv som har blivit en av de blodigaste hittills under Syrienkriget. (TT)