Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 35-årsåldern misstänks för drograttfylleri och brott mot knivlagen efter en händelse i Dalsjöfors i natt.

– Vederbörande har kört av vägen och så var det någon som gjorde oss uppmärksamma på detta, säger Magnus Söderqvist, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Det var vid klockan 00.32 på natten till måndagen som polisen larmades. Man åkte till platsen vid länsväg 1702 och tog med mannen för provtagning. Han misstänks nu för drograttfylleri, ringa innehav av narkotika samt brott mot knivlagen.

– Det var ingen kniv i det här fallet, utan ett annat gatustridsvapen, säger Söderqvist.

Sverige

En person har skadats i en brand i ett flerfamiljshus i Södertälje, enligt polisen.

– Man har fört en person till sjukhus, säger Jenny Ryberg, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Räddningstjänst har avslutat arbetet i huset, som ligger i området Geneta. Larmet kom in vid klockan 03.30. Branden var begränsad till en lägenhet i sexvåningshuset, enligt Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

– Själva lägenheten är ordentligt förstörd, och det var viss rökspridning till trapphuset, säger han. (TT)

En större byggnad på Älgö i Nacka utanför Stockholm har eldhärjats. Larmet om branden kom vid 02-tiden, och vid 05-tiden var den under kontroll, rapporterar P4 Stockholm.

Bedömningen är att branden har startat på utsidan av byggnaden, som är tom och under uppbyggnad.

– Det är ett större barackboende på omkring 200 kvadrat som är tänkt att bli ett flyktingboende, HVB-hem för flyktingar, eller liknande, säger Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Hela byggnaden är rökskadad, och en tredjedel är brandskadad. (TT)

Världen

Fem civila behandlas för andningsproblem efter att den syriska regimen angripit rebeller i staden Saraqeb, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Uppgifterna kommer från invånare och källor inom vården, som uppger att "giftig gas" använts i attacken.

Tio civila rapporteras ha dödats i provinsen Idlib.

USA anklagade tidigare i veckan Syriens regim för att nyligen ha använt gas mot oppositionella styrkor nära landets huvudstad Damaskus. USA:s försvarsminister Jim Mattis poängterade dock att det inte fanns några bevis för anklagelserna.

Syriens utrikesdepartement avfärdar uppgifterna som lögner. (TT)

13 ryska idrottare som nyligen friades från dopningsbrott av Idrottens skiljedomstol, Cas, stoppas från OS i Pyeongchang. Därmed består den ryska OS-truppen av 169 aktiva.

Beslutet kommer bara fyra dagar före OS-invigningen efter att en oberoende expertpanel granskat fallen på nytt. I gruppen som nekas finns också två ledare, båda tidigare aktiva som var med i OS i Sotji 2014.

Panelen "rekommenderar enhälligt IOK att inte bjuda in de här 15 personerna till vinter-OS i Pyeongchang 2018", skriver Internationella olympiska kommittén, IOK, i ett pressmeddelande. (TT)

Ytterligare två personer, två män i 80-årsåldern, har avlidit av de skador som de fick i den svåra sjukhusbranden i Miryang i Sydkorea i slutet av januari.

Med de senaste dödsfallen är dödssiffran efter branden 43 personer, vilket gör det till den dödligaste branden i Sydkorea på 15 år.

Totalt skadades 149 personer. En av dem har fortfarande kritiska skador. (TT)