Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Klockan 01.37 fick räddningstjänsten larm om brand i en villa i Olsfors.

Annons

– Det är ingen brand i huset men inringaren upplever det som att det är rök där inne så vi håller på att undersöka om det kan röra sig om soteld eller liknande. Det är i alla fall lugnt på platsen, sade Christer Larsson vid räddningstjänsten vid tvåtiden.

Ungefär samtidigt fick polisen larm om ett inbrott på en däckfirma på Rönnåsens industriområde i Ulricehamn. Ägaren hade sett via kameraövervakning att två personer rörde sig inne på området.

– Det är ett öppet område så de har inte behövt bryta sig in på något sätt. Vi har varit ute och letat efter de här personerna en bra stund men inte anträffat dem, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Det är i nuläget oklart om något har stulits och i så fall vad. Polisen har upprättat en anmälan om stöld och försök till stöld.

Sverige

En man i 35-årsåldern är gripen misstänkt för att ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i centrala Vetlanda. Branden bröt ut vid sextiden på fredagskvällen i en vindslägenhet i trevåningshuset och spreds sedan ner till lägenheter på våningen under.

– Han har varit inne i en lägenhet på den här adressen där hans före detta bor, och det är i hennes lägenhet han har slagit sönder. En stund senare har det börjat brinna, säger Tor Sevelius, vakthavande befäl vid polisen i region Öst, till TT.

Branden bröt ut en halvtimme efter att polisen fått in anmälan om skadegörelse, vilket gör att man misstänker mordbrand. Mannen greps en bit ifrån platsen.

Huset fick utrymmas och ingen människa har skadats i branden, men vid 21.30-tiden hade räddningstjänsten den ännu inte under kontroll. (TT)

En kvinna i Västerbotten hävdade att hon och hennes barn upprepade gånger hotats till livet av hennes exmake.

Annons

Kvinnan anmälde mannen ett flertal gånger för dödshot under 2017, skickade via Facebook till henne och parets gemensamma fyra barn.

Samtidigt skickades även meddelanden med likande innehåll till socialtjänsten i Umeå undertecknade med mannens namn, skriver Västerbottens-Kuriren.

Men det visade sig att det var kvinnan som låg bakom alla dödshoten för att försvåra för mannen att träffa sina barn i framtiden.

Kvinnan har nu dömts till olovlig identitetsanvändning för förfalskningen av Facebook-användarna och falsk tillvitelse för polisanmälningarna. Hon döms till skyddstillsyn och ska betala mannen 15 000 kronor i skadestånd. (TT)

Världen

Ett kraftigt skalv i sydvästra Mexiko fick byggnader att svaja rejält i huvudstaden Mexico City.

Minnena från skalven i Mexiko i höstas, då hundratals människor omkom, kom upp till ytan när marken började skaka i huvudstaden.

– Vi börjar gråta varenda gång vi hör larmet. Vi minns hur det var. Så vi springer ut på gatan, det är allt vi kan göra, säger Kevin Valladolid, som flydde ut från sitt hem i stadsdelen La Roma.

Husen ska ha svajat i över en minut medan jordbävningsalarmet ljöd i huvudstaden. Många flydde ut från byggnader under skalvet och samlade på gator och torg.

Skalvets centrum var omkring fyra mil nordost om samhället Pinotepa de Don Luis – 40 mil söder om huvudstaden – i delstaten Oaxaca, enligt den amerikanska myndigheten USGS. Skalvet hade en magnitud på 7,2. Skakningarna märktes ända till grannlandet Guatemala, söder om Mexiko.

Annons

Byggnader i Oaxaca har skadats, men inga dödsfall har rapporterats, enligt landets inrikesminister. (TT)

Fransmannen Michel Fourniret dömdes 2008 för att ha kidnappat, mördat och våldtagit sju flickor och unga kvinnor.

Nu har Fourniret, kallad Odjuret från Ardennerna, enligt en advokat erkänt att han för nästan 30 år sedan utsatt ytterligare två offer för samma behandling.

– Han har gjort detaljerade och upprepade erkännanden, säger Didier Seban, advokat åt föräldrarna till en 20-årig brittisk språkstudent som hittades mördad i maj 1990.

Enligt Seban har Fourniret också erkänt mordet på en fransk flicka som försvann i juli 1988.

De brott han dömts för utfördes 1987–2001 och offren var mellan 12 och 22 år.

Fourniret åtalades mot sitt nekande redan 2008 för att ha kidnappat och mördat även de två som Seban talar om. Utredningen lades ned 2011 men återupptogs igen året därpå.

Monique Oliver, Fournirets hustru, fälldes 2008 för att ha hjälpt maken att hitta och fånga in fem av offren. Hon kan benådas när hon har avtjänat 28 år av livstidsstraffet.

Hon har två gånger angivit maken även för de två nu aktuella fallen, men har sedan ändrat sig. Nu måste hon förhöras igen, säger Didier Seban. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons