Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

Sjuhärad

Vid 00.40 kom ett larm om en brinnande papperskorg på Torgatan i centrala Borås.

När räddningstjänsten kom fram var branden dock redan släckt och man kunde vända tillbaka direkt.

 

Vid 04.19 kom ett nytt larm om en brand – den här gången gällande en personbil som stod parkerad på en mindre väg nära riksväg 40, strax söder om Hökerum.

Inga människor syntes till vid bilen, som enligt räddningstjänsten var fullt övertänd.

 

Under natten fick polisen in en anmälan om skadegörelse på en 100-buss mot Borås.

En man uppges ha velat hopp av under färd, och när busschauffören vägrade ska mannen ha krossat en ruta på bussens nedre våning och hoppat ut.

– Ja, men vi har dock olika uppgifter kring om den var under färd eller stod stilla när han hoppade ut, säger Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Händelsen ska ha skett nära Kallebäcksmotet precis i utkanten av Göteborg.

 

I övrigt rapporterar polisen om en relativt hektisk natt.

– Vi har haft lite grejer att åka på, men inget som har slutat med några åtgärder från vår sida. Det har varit extra mycket larm, så vi har haft mycket att göra ändå, säger Magnus Söderqvist, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Enligt Söderqvist rör det sig bland annat om anmälningar om bråk och misshandel, som inte renderat i någonting.

 

Sverige

En person som har kastat in ett föremål på en nattklubb i Ängelholm har gripits av polisen under natten.

Bombgruppen kallades till platsen sedan föremål som bedöms som farliga har hittats i samband med gripandet.

– Vi har spärrat av och arbetar på platsen. Vi vidtar utredningsåtgärder, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl polisregion Syd, till TT.

Enligt flera vittnen som hört av sig till Aftonbladet ska det ha rört sig om en brandbomb, så kallad molotovcocktail, som kastades in i nattklubbens lokaler. Polisen är förtegen och bekräftar inte uppgifterna.

En person skadades av glassplitter på nattklubben. (TT)

 

Ett lastfartyg från Cypern har gått på grund sydväst om Oxelösund, rapporterar Sveriges Radios P4 Sörmland.

Larmet om grundstötningen kom strax efter 20-tiden, drygt en och en halv timme efter att det lämnat Norrköping.

Kustbevakningen kommer under natten att undersöka fartyget närmare för att säkerställa att det inte läckt ut någon olja. Under morgonen kommer det bärgas.

Det finns inga rapporter om personskador. (TT)

 

Världen

Åtta högerextrema aktivister, tre av dem omyndiga, anklagas i Frankrike för att ha konspirerat att attackera bland annat politiker och moskéer.

Männen är mellan 17 och 29 år gamla och misstänks vara delaktiga i en "kriminell terroristkomplott". De tros ha koppling till Logan Alexandre Nisin, en aktivist som greps nära Marseille i juni.

Enligt åklagaren i Paris planerade den högerextrema gruppen att begå våldsamma handlingar.

Nisin greps efter att han gått ut på Facebook med planer på att attackera svarta, jihadister, migranter och "slödder".

Franska myndigheter hade tidigare uppmärksammat 21-åringen som administrerade en Facebookgrupp som hyllade norske terroristen Anders Behring Breivik, som dödade 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo.

Antiterrorpolis grep tio personer med koppling till konspirationen men två av dem, bland annat Nisins mamma, har släppts.

Bland möjliga mål för attacker fanns moskéer, politiker, människor av nordafrikansk börd eller svarta, och anti-fascistaktivister, uppger en källa med insyn i utredningen.

"Organisationen planerade inköp av vapen och paramilitär träning. Några var redan tränade i att skjuta", uppger källan. (TT)

 

Vallokalerna har öppnat i Japan. Väljarna måste trotsa hårda vindar och regnoväder från den tyfon som närmar sig landet för att lägga sina röster.

Premiärminister Shinzo Abes tros kunna dra fördel av sin hårda linje mot Nordkorea och sin hållning i kärnkraftsfrågan i valet, som han väntas vinna. Enligt opinionsmätningar får hans parti Liberaldemokraterna (LDP) en betryggande majoritet av väljarnas röster.

Även vädrets makter kan vara positiva för hans konservativa parti. Enligt experter är det troligt att hans konservativa anhängare är mer beslutsamma och trotsar tyfonen för att rösta.

Runt 100 miljoner människor får rösta i valet i världens tredje största ekonomi.

Abe utlyste nyvalet i september i förhoppning om att vinna starkare mandat för sin politik. (TT)