Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Sjuhärad

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter en singelolycka i Fotskäl vid klockan 00.30.

Bilen körde av oklar anledning av vägen och hamnade på sidan. Föraren, som var ensam i bilen, kunde inte ta sig ur fordonet själv.

Vid 01.30 meddelade Rohmée att räddningstjänsten har vält tillbaka bilen till stående läge med hjälp av så kallade kilkuddar, och de har även fått klippa upp taket för att ta ut mannen på ett säkert sätt.

Enligt Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen region Väst, var rapporterna från platsen att mannen pendlade mellan att vara vid medvetande och medvetslös, och att han ska ha ådragit sig flera frakturer.

– Men han verkar inte vara så svårt skadad som vi misstänkte från början. Det ska inte vara livshotande i alla fall, så det känns ju bra, säger hon.

Klockan 00.45 går ett inbrottslarm på Willys i Tranemo. När polisen kommer dit finns inga spår av misstänkta gärningsmän eller krossade rutor eller liknande.

– Men det är någon sorts åverkan på taket så någon kan ha tagit sig in den vägen, säger Emma Thornadtsson, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Ingenting har konstaterats tillgripet från händelsen, som rubriceras som inbrottsförsök.

Sent på lördagskvällen kallas polisen till ett bråk på Druvefors, där en ung man hamnat i konflikt med två andra personer.

– Mannen hade fått skjuts av personerna från en fest i en klubbstuga i Sparsör men sedan ska de ha börjat bråka om någonting och de två andra ska även ha jagat den unga mannen, säger Emma Thornardtsson, stationsbefäl vid polisen i Borås.

När polisen kommer dit så upptäcker man att den unge mannen har stöldgods på sig, i form av kläder som tagits från klubbstugan i fråga.

Även en anmälan om misshandel upprättas i samband med händelsen, där den unge mannen är målsägande.

Sverige

En man i 50-årsåldern har hittats avliden i Sunne. Mannen anmäldes försvunnen strax efter klockan 22 på lördagskvällen. Det var då oklart vilken tid han gett sig ut med en fyrhjuling i Gräsmark i Sunne kommun, skriver Nya Wermlands-Tidningen. Han sågs senast i livet under eftermiddagen.

Polisen har under natten sökt efter honom bland annat med hundpatruller, telefonpejling och helikopter. Även räddningstjänsten har varit inblandad i sökandet.

Vid ettiden på natten lyckades polisen lokalisera mannens mobilsignaler till platsen där han hittades i terrängen vid halv tre-tiden.

– Han hittades fastklämd under sin fyrhjuling. Vi tror att han har omkommit i samband med en olycka, säger Per Vikman, vakthavande befäl vid polisen i Örebro, till NWT. (TT)

En patient förlorade båda benen och en arm efter att ett vaccinationsprogram inte följts som planerat.

Nu, tre år senare, anmäler Sahlgrenska universitetssjukhuset sig själv för händelsen, skriver Göteborgs-Tidningen.

Patienten, som opererat bort mjälten, skulle följa vaccinationsprogrammet för ett säkert tillfrisknande. Patienten fick en dos vaccin och ska ha fått recept på ytterligare en.

"Men på grund av ett missförstånd blev den andra vaccinationen aldrig av", skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i sin anmälan enligt lex Maria.

Patienten fick blodförgiftning efter några månader och benen och en arm fick amputeras. (TT)

Världen

En papperslapp som hittades i massmördaren Stephen Paddock hotellrum innehåller uträkningar som skulle hjälpa honom att döda så många som möjligt.

Pappersbiten hittades av poliser som stormade Paddocks rum efter att han utfört masskjutningen från 32:e våningen i hotellet Mandalay Bay.

I en intervju med CBS säger David Newton vid Las Vegas-polisen att han såg anteckning på nattduksbordet i närheten av där skytten avlossat sina skott.

– Jag kunde se att han hade skrivit upp avståndet, höjden han befann sig på, hur mycket kulan skulle falla innan den nådde publiken. Han hade skrivit ner och räknade ut det så att han skulle veta vart han skulle sikta för att träffa sitt mål därifrån, säger han.

Från hotellrummets fönster hade Paddock det perfekta läget att utföra attacken på de mer än 20 000 människorna som deltog i musikfestivalen tvärs över gatan, omkring 365 meters från där han stod.

Anteckningarna som hittades i hotellrummet gav inga ledtrådar om Paddocks motiv, något som fortfarande gäckar polisen nästan en vecka efter dådet. Paddock dödade minst 58 människor och skadade över 500. (TT)

Spaniens regering skulle kunna luta sig mot grundlagen för att stoppa Katalonien från att skilja sig från landet om regionen utropar självständighet, säger premiärminister Mariano Rajoy.

Under den första intervjun som premiärministern har gjort sedan folkomröstningen den 1 oktober får han frågan av tidningen El País, om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

– Jag utesluter ingenting som ligger inom lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändligt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarar han.

Ett stort antal människor väntas delta i demonstrationer i Kataloniens regionhuvudstad Barcelona i dag, i protest mot att regionens ledare säger att de ska utropa självständighet, trots att landets regering säger att folkomröstningen är olaglig.

Människor uppges ha rest från hela landet för att delta i protesterna, en vecka efter omröstningen som lett till den värsta politiska krisen i landet på årtionden.

I folkomröstningen blev det ett klart ja till självständighet, men enbart drygt 42 procent av de röstberättigade deltog.

SCC säger att de representerar den "tysta majoriteten" i Katalonien som sätter sig emot självständighet. Deras slogan inför protesten är "Det är nog, låt oss återgå till förnuft!".

De politiska ledarna i Katalonien har lovat att följa valresultatet och utlysa självständighet.

Under intervjun försäkrar Rajoy de katalanska ledarna att det fortfarande finns möjlighet att backa från löftet, och undvika repressalier från regeringen i Madrid.

Han säger även att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen. Han utesluter medling mellan parterna för att lösa situationen. (TT)